21 ianuarie 2019, 11:15 Sănătate views 11478
Condițiile în care pacienții au acces la propriile date medicale
21 ianuarie 2019, 11:15 Sănătate views 11478

Condițiile în care pacienții au acces la propriile date medicale

Dezvoltarea tehnologiilor informaționale ar trebui să permită, în mod firesc, un acces mai larg și mai rapid la informație.

Mai ales cînd este vorba despre date care îi vizează direct pe solicitanți, cum ar fi accesul la propriile date medicale. În multe țări, pacienții demult le pot accesa în format electronic, chiar de acasă sau de oriunde există un calculator cu acces la internet, fără a deranja personalul medical. În Moldova, oamenii încă trebuie să se deplaseze la instituția medicală. Mai mult, trebuie să respecte proceduri și formalități care le iau din timp și, uneori, pot genera și confruntări cu medicii, pe care nu și le doresc. În timp ce autoritățile dau asigurări că accesul pacientului la propriile date din documentația de evidență medicală este asigurat fără limitări, experții în politici de sănătate cred că unele prevederi sînt depășite și necesită modificate.

Proceduri prevăzute de lege

Într-un răspuns oferit Agenției de presă IPN, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale precizează că, în conformitate cu prevederile Legii privind drepturile și responsabilitățile pacientului, pacientul are dreptul la opinie medicală alternativă și primirea recomandărilor altor specialiști, la solicitarea sa ori a reprezentantului său legal. În conformitate cu prevederile Legii cu privire la exercitarea profesiunii de medic, medicul nu poate împiedica pacientul în alegerea unui alt medic curant.

Potrivit Ordinului (din 2010) cu privire la asigurarea accesului la propria informație medicală și lista intervențiilor medicale care necesită perfectarea acordului informat, responsabil de asigurarea accesului la datele medicale ale pacientului este conducătorul instituției medico-sanitare. Informația poate fi oferită sub forma unui rezumat în scris, la cererea în scris sau verbală a solicitantului (extras din fișa medicală de ambulatoriu sau de staționar (F 027 e) și/sau copia oricărei părți din propriile date și dosare medicale). În cazul cînd informația este deja disponibilă, se efectuează mențiunea respectivă în documentația de evidență medicală primară și confirmarea primirii informației prin semnătura solicitantului și conducătorului instituției medico-sanitare sau subdiviziunii, după caz.

În cazul cînd informația solicitată necesită timp pentru pregătirea, va fi pusă la dispoziția solicitantului, în baza cererii în scris, nu mai tîrziu de 15 zile de la înregistrarea cererii. Cererea se întocmește pe numele conducătorului instituției medicale și se depune la cancelaria/secretariatul instituției. Persoana responsabilă de eliberarea informației din dosarul medical, desemnată prin ordinul conducătorului instituției medico-sanitare, va asigura eliberarea informației solicitate prin cerere.

Solicitat de IPN după un caz în care registratorul i-a recomandat pacientului să se programeze la mediul de familie pentru a obține permisiunea de a face o copie din propria fișă medicală pentru a consulta opinia altui specialist, vicedirectorul Asociaţiei Medicale Teritoriale Centru, Alexandru Barbăroşie a spus că pacientul poate obţine copia oricărei părţi din propriile date şi dosare medicale în modul stabilit de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Registratorul, conform obligaţiunilor, ca salariat fără studii medicale, n-a avut competenţa să rezolve problema accesului pacientului la propriile date medicale, de aceea propunerea de a se adresa către medicul de familie a fost corectă. Medicul de familie este specialistul de prim contact la care apelează persoana şi care are obligaţia de acordare a asistenţei medicale primare şi, după caz, de a organiza accesul la celelalte tipuri de asistenţă şi servicii medicale prevăzute de Programul unic. În lipsa circumstanțelor urgenței medico-chirurgicale, solicitantul urma să se adreseze medicului de familie în baza unei programări prealabile.

Întrebat cît de corectă i se pare această procedură, în condițiile în care informarea medicului de familie despre decizia de a consulta un alt medic ar putea prejudicia relația de viitor cu acesta, Alexandru Barbăroşie a menționat că situații în care pacienții solicită opinie alternativă de la alți prestatori de servicii medicale, publici sau privați, din clinici medicale din țară sau de peste hotarele Republicii Moldova, au loc. Aceste situații nu provoacă nemulțumirea personalului medical sau alte reacții negative. Mai mult ca atît, astfel de opinii ale specialiștilor calificați pot contribui la rezolvarea unor cazuri clinice mai complicate, a menționat vicedirectorul Asociaţiei Medicale Teritoriale Centru, recomandînd pacienților să comunice cu medicul despre problemele și așteptările pe care le are.

Ancorați în veacuri demult apuse

Ordinul din 2010 cu privire la asigurarea accesului la informația privind propriile date medicale și lista intervențiilor medicale care necesită perfectarea acordului informat este unul depășit, crede Ala Nemerenco, expertă în politici de sănătate. Ala Nemerenco afirmă că trăim în era tehnologiilor și dacă ne învîrtim în jurul procedurilor birocratice precum „cerere în scris" pentru obținerea datelor și confirmarea primirii informației prin semnătura solicitantului și conducătorului instituției medico-sanitare, se fură din timpul medicilor și al pacienților. Atunci cînd se eliberează o parte din dosarul medical este normal să se facă o înscriere, dar astăzi, în era copiatoarelor, nimeni nu mai extrage părți din dosar, ci se fac copii.

Ala Nemerenco afirmă că este dreptul fiecărui pacient să aibă acces la orice informație despre sănătate sa, rezultatele analizelor, investigațiilor și tratamentelor administrate. În toată lumea există sisteme informaționale prin intermediul cărora pacienții își accesează datele medicale prin portaluri, nederanjînd personalul medical. Experta spune că noi am rămas ancorați încă în veacuri demult apuse, cînd încă se desemnează o persoană responsabilă de eliberarea informației prin ordinul conducătorului instituției medico-sanitare, ceea ce este birocrație și tocare de timp și nervi. „Este timpul ca ministerul să-și alinieze politicile la cele internaționale creînd sisteme informaționale viabile", spune experta.

Ala Nemerenco crede că eliberarea unei copii poate și trebuie să fie simplificată, să nu mai fie necesară semnătura pacientului, ci doar verificarea identității celui care solicită informația, pentru a asigura confidențialitatea și siguranța că informația nu va nimeri în mîini străine.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

acces , sanatate , pacient

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1899
Populația:
1440 locuitori

Lipoveni este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Munteni, Schinoşica și Lipoveni. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Cimișlia și la 55 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1440 de oameni. Satul Lipoveni a fost menționat documentar în anul 1899.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.