29 august 2015, 12:34 Sănătate views 13469
29 august 2015, 12:34 Sănătate views 13469

Malaria poate fi contractată la aeroport

Unul din factorii importanţi care contribuie la răspîndirea bolilor pe planetă a devenit globalizarea, iar aceste boli sînt neobişnuite pentru regiunea şi zona climatică dată. De mult timp a fost recunoscut faptul că transportul aerian a provocat apariţia cazurilor de îmbolnăvire a oamenilor  cu diverse boli de natură virală (ca de exemplu malaria), în aeroporturi, scrie  lifeukr.net. Pentru această varietate a bolii a fost inventat chiar şi un nume: malaria de bagaje sau malaria aeroportuară.

Există cazuri de malarie aeroportuară în ţările din Europa şi America, unde nimeresc țînțarii infectați din țările tropicale, în calitate de "pasageri" involuntari.

Țînțarul care răspîndește malaria în aeroporturi pătrunde în sala de aşteptare unde se află oamenii şi îi mușcă. Dacă la bordul unei aeronave a pătruns o femelă țînțar, ea ar putea depune ouă, punînd bazele  unei colonii de țînțari. În cazul în care zona de lîngă aeroport are o climă potrivită, s-ar putea ca acolo să se stabilească țanțarii de malarie. În legătură cu acest fapt zona de pericol se află nu numai în aeroport, dar şi în jurul teritoriului său.

Țînțarii  care răspîndesc malaria se acomodează în noile zone mai ușor și grație încălzirii globale.

Cuvinte cheie:

insecta , virus , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1618
Populația:
1155 locuitori

Dolna este un sat şi comună din raionul Străşeni. Dolna este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Strășeni și la 53 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1155 de oameni. Satul Dolna a fost menționat documentar în anul 1618.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.