22 februarie 2019, 14:20 Sănătate views 14172
Premieră medicală în Moldova
22 februarie 2019, 14:20 Sănătate views 14172

Premieră medicală în Moldova

Chirurgii IMPS Institutului de Medicină Urgentă au realizat, în premieră pentru Republica Moldova, o intervenție de protezare individualizată a osului cranio-facial unui bărbat în vîrstă de 28 de ani, ce prezenta un defect osos post traumatic, al osului frontal, zigomatic și orbitei.

Pacientul a fost supus unei prime intervenții chirurgicale în regim de urgență, în rezultatul căreia i-a fost salvată viața. În baza datelor tomografiei computerizate, a fost planificat modelul virtual a suprafeței scheletului osos și design-ul protezei din titan în baza părții ne afectate ce prevedea orificii pentru suspendare mușchilor faciali și conținutului orbitei.

Ulterior, medicii chirurgi au efectuat intervenția de reconstrucție.

Intervenția chirurgicală a fost efectuată în prima jumătate a anului 2018 de către chirurgul oro-maxilo-facial, Suharschi Ilie, neoruchirurgul Bolduma Dorin, șeful Sceției Oftalmologie, Șevciuc Rodica, șeful Secției Oro-maxilo-facială, Cebotari Mihai, medicii rezidenți Gavril Ana și Eni Elena, sub tutela șefului Departamentului Neurochirurgie, Glavan Iulian, șefului Catedrei Oro-maxilo-facială, Chele Nicolae, și profesorilor universitari Scerbatiuc Dumitru și Topalo Valentin.

Bărbatul a avut o evoluție post-operatorie fără complicații, la aproximativ 12 luni postoperator implantul fiind integrat perfect în organism, fără vreun semn de respingere.

Totodată, în perioadă de recuperare, acesta s-a aflat sub supravegherea medicilor atît pentru monitorizarea stării de sănătate, cît și pentru efectuarea procedurilor medicale necesare.

Costul intervenției chirurgicale efectuate și serviciilor medicale aferente, au fost acoperite de către Compania Națională de Asigurări în Medicină.

Sursa: realitatea.md

Cuvinte cheie:

medicina , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1524
Populația:
340 locuitori

Ruseştii Vechi este un sat din cadrul comunei Ruseştii Noi, raionul Ialoveni. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Ialoveni și la 29 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 340 de oameni. Satul Ruseştii Vechi a fost menționat documentar în anul 1524.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.