15 aprilie 2019, 09:40 Sănătate views 13818
Chirurgii au implantat proteze în genunchi, printr-un sistem computerizat
15 aprilie 2019, 09:40 Sănătate views 13818

Chirurgii au implantat proteze în genunchi, printr-un sistem computerizat

Premieră în medicina din Moldova. Chirurgii de la Institutul de Urgență au implantat proteze în genunchi, folosind pentru prima dată un sistem de navigare computerizat.

Asta a permis ca pacientul să piardă de două ori mai puțin sînge în timpul intervenției și să se recupereze mai rapid transmite Protv.md.

Mai nou, chirurgii au reușit să implanteze proteze la genunchi, fiind ghidați cu o precizie de milimetri, de un sistem de navigare.

Astfel, spre deosebire de metoda folosită anterior, acum chirurgii pot vedea pe monitor zona de protezare și pot urmări orice mișcare pe care o fac în timpul intervenției. Noua operație permite ca proteza să fie implantată mai solid și cu mai multă exactitate.

Prima intervenție de acest fel a suportat-o o femeie, de 65 de ani, care suferea de artroză de genunchi avansată. Totul a decurs cu succes, povestesc specialiștii, iar pacienta a fost deja externată. În timpul protezării genunchilor cu ajutorul sistemului de navigare, pacientul pierde de două ori mai puțin sînge și se recuperează mai repede.

În lume, asemenea intervenții au început să fie făcute încă acum aproximativ 7 ani.

Pentru a folosi aceleași tehnici ca și în străinătate, patru medici de la noi au plecat la un training în Franța. Utilajul necesar a aparut la Insitutul de Medicină Urgentă prin donații.

Pînă acum, chirurgii au efectuat 7 intervenții de protezare a genunchilor cu sistem de navigare. Persoanele care au nevoie de asemenea operație, se pot adresa la medici pentru consultații și, ulterior, vor fi incluși în lista de așteptare.

Operația este gratuită pentru pacienții care au poliță medicală. Cheltuielile sînt acoperite de Compania Națională de Asigurări în Medicină și variază între 40 și 150.000 de lei, în dependență de complexitatea operației.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1964
Populația:
222 locuitori

Răuţelul Nou este un sat din cadrul comunei Hiliuţi, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Fălești și la 134 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 222 de oameni. Satul Răuţelul Nou a fost înființat în anul 1964.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.