22 august 2020, 16:30 Sănătate views 18435
22 august 2020, 16:30 Sănătate views 18435

Băuturile energizante distrug smalţul dinţilor


Foto: vitaportal.ru 

Băuturile energizante, de mare succes în rîndul tinerilor, atacă grav smalţul dinţilor. Nu este prima dată că se lansează o astfel de avertizare, efectele negative ale băuturilor energizante asupra sănătăţii buco-dentare fiind identificate de cîţiva ani, scrie passionsante.be.

O experienţă edificatoare arată cît este de mare riscul. Cercetători americani, care publică rezultatele studiului în revista „General Dentistry”, au aşezat timp de 15 minute eşantioane de smalţ dentar uman în eprubete cu băuturi energizante din comerţ şi apoi, timp de două ore, în salivă artificială. Operaţiunea s-a repetat de patru ori pe zi, timp de o săptămînă.

S-a constatat atacarea severă a smalţului, cu risc crescut de carii. Zahărul din aceste băuturi nu a fost luat în considerare în procesul analizat: vinovat este nivelul acidităţii.

Cercetătorii recomandă reducerea sau chiar eliminarea din alimentaţie a acestor băuturi. În cazul în care se beau totuşi băuturi energizante, consumatorii trebuie să aştepte cel puţin o oră înainte să se spele pe dinţi, pentru ca periajul să nu accentueze acţiunea corozivă a acidului. Se mai recomandă clătirea gurii cu apă după consumul de băuturi energizante ca mijloc potrivit pentru restabilirea unui nivel acceptabil al acidităţii.

Cuvinte cheie:

bauturi , sanatate , corp , alimentatie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Municipiu
Prima atestare:
1436
Populația:
779 800 locuitori
Logo

Municipiul Chișinău este capitala Republicii Moldova, centru urban cu important potenţial economic, social, cultural. Amplasat  în partea centrală a țării, este traversat de rîul Bîc. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 779 800  locuitori. Prima atestare documentară a Chişinăului datează din anul 1436, cînd domnitorii Ilie şi Ştefan întăresc logofătului Oancea posesiunile sale, aflate în hotar cu “Cheşeneul lui Acbaş". În 1576 documentele menţionează Chişinăul ca sat în ţinutul Lăpuşnei, cu mori în Bîc.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.