18 septembrie 2014, 14:34 Sănătate views 20079
18 septembrie 2014, 14:34 Sănătate views 20079

Munca în exces daunează grav sănătății


Foto: zdorovieinfo.ru 

O zi de muncă mai lunga de 8 ore sporește cu 80% riscul dezvoltării afecțiunilor cardiace. Este concluzia la care s-a ajuns după analizarea a 12 de studii de cercetare, la care au participat în total aproape 22.000 de oameni scrie GlobalScience.ru.

Sute de mii de corporatiști își sapă singuri groapa, continuînd să lucreze după orele de program, afirmă plini de convingere experții institutului finlandez pentru Igiena Muncii.

De-a lungul studiilor efectuate, primul datînd din 1958, s-a constatat, printre altele, că angajații care muncesc mai mult de opt ore pe zi sînt în proporție de 40-80% mai expuși la afectiuni cardiace și la infarct.

Cauza o constituie faptul că respectivii salariați se află într-o permanentă stare de stres, nu respectă normele elementare ale unei alimentații corecte și, firește, fac mai puțin mișcare, explică medicul Marianna Virtanen.

În 2009 , același grup de cercetători a demonstrat că munca în exces poate antrena, cu timpul, pierderi de memorie, chiar dacă, în general, au avut o viață lipsită de execese. În plus, unele teste realizate pe anagajații de vîrstă medie au scos în evidență faptul că acei angajați care lucrează 55 și chiar mai mutle ore pe săptămînă au demonstrat performanțe inferioare față de cei care s-au încadrat în 40 de ore săptămînale de muncă.

Cuvinte cheie:

munca , sanatate , odihna

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1595
Populația:
5297 locuitori

Olăneşti este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Olăneşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la distanța de 27 km de orașul Ștefan Vodă și la 130 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 5297 de oameni. Satul Olănești este menționat documentar în anul 1595.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.