24 octombrie 2020, 15:00 Sănătate views 15330
24 octombrie 2020, 15:00 Sănătate views 15330

Efectul Baskerville: moartea de spaimă

Efectul Baskerville sau efectul Cîinele din Baskerville este o observație statistică a faptului că mortalitatea ca urmare a infarctului a fost crescută de stresul psihologic, scrie io9.com. El este numit după personajul fictiv Sir Charles Baskerville din romanul Cîinele din Baskerville cu Sherlock Holmes, care a murit ca rezultat al stresului cauzat de întîlnirea unui cîine fioros, după care a fost denumit romanul.

Prima sa menționare a avut loc în decembrie 2001, în British Medical Journal (Vol. 323, 22-29 decembrie 2001). Acest efect a fost descoperit de o echipă de cercetători americani condusă de David P. Phillips de la University of California, San Diego, care a constatat că numărul zilnic de decese a celor 200.000 de americani de origine chineză și japoneză, care au murit de infarct între ianuarie 1973 și decembrie 1998 a fost cu 7% mai mare în ziua a patra a lunii, comparativ cu media pentru celelalte zile din acea lună. Acest efect nu s-a constatat în analizarea statisticilor mortalității americanilor de alte origini.

Patru (四, scris formal: 肆, pinyin si4) este considerat un număr cu ghinion în culturile chineză și japoneză (precum și în cea coreeană), deoarece pronunția sa seamănă cu cea a cuvîntului "moarte" (死 pinyin si3). Unele hoteluri și spitale chineze și japoneze nu au camere cu numărul patru.

Ipoteza lui a fost că vîrful mortalității a fost cauzat de stresul indus de superstiția legată de acest număr. Studiile anterioare au arătat, de asemenea, un efect complementar, mortalitatea scăzînd înaintea ocaziilor considerate de bun augur și crescînd din nou după aceea.

Cuvinte cheie:

sanatate , corp , moarte

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
1284 locuitori

Lingura este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Crăciun, Lingura și Popovca. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Cantemir și la 129 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1284 de oameni. Satul Lingura a fost înființat în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.