28 februarie 2020, 14:00 Sănătate views 3329
Virusul este în capetele oamenilor
28 februarie 2020, 14:00 Sănătate views 3329

Virusul este în capetele oamenilor

...El se apropie din ce în ce mai mult, acest coronavirus neînţeles, înspăîmîntător, monstruos, mortal. La început era foarte-foarte departe – undeva în China, cititorii şi telespectatorii din Moldova îl urmăreau în emisiunile de ştiri, concomitent însuşind denumirea necunoscută a oraşului Wuhan. Apoi virusul a început să se împrăştie prin Europa, în tot mai multe ţări, iar oamenii noştri au început a se panica.

Peste tot – infecţii

OMS a declarat izbucnirea coronavirusului ca fiind o situaţie extraordinară de talie internaţională şi a făcut apel către cetățeni ca aceștia să se pregătească de pandemie. Din cele ce se scrie, în fond, mor oamenii în etate, copii se însănătoşesc.

Ei, foarte bine! Însă în aceste zile, fără coronavirus, în Moldova avem epidemie de gripă sezonieră, şi se îmbolnăvesc anume copiii. În unele şcoli în clase lipsesc cîte jumătate din elevi. Este un virus serios, cu febră cruntă, cu friguri istovitoare. Mai că fiecare al doilea locuitor al ţării noastre, în perioada toamnă-iarnă, a suferit de gripă sau o infecţie respiratorie acută. De ce acest lucru ar trebui să ne îngrijoreze mai puţin decît coronavirusul?

Să ne amintim acum despre nu mai puţin temuta gripă aviară, gripă porcină şi alte tipuri de gripă. Şi cu ele am fost speriaţi intens. Şi unde-s ele acum? Au fost învinse? Sau nu mai e nevoie de sperietori?

Apropo, de gripă în Moldova mor anual zeci de oameni. Însă societatea are o atitudine calmă faţă de aceste decese. La fel ca şi faţă de alte boli infecţioase.

Spre exemplu. "Dacă veţi compara statistica tuberculozei cu cea a coronavirusului, veţi fi foarte uimiţi, – scriu utilizatorii reţelelor sociale. – Numărul celor infectaţi cu bacilul Koch se apropie de 95%. Dar se îmbolnăvesc doar păturile social-vulnerabile ale populaţiei".

În Moldova, în anului 2018, cazurile noi şi recidivele tuberculozei au constituit 3014 la 100 000 de locuitori, iar mortalitatea în urma tuberculozei - 295 cazuri la100 000 locuitori. Dacă populaţia noastră este de 2 milioane, reiese că numărul bolnavilor este de cca 60 mii persoane şi au decedat, respectiv, aproape 5 mii. Adică, în timpul unei banale călătorii cu troleibuzul tuberculoza o poţi lua mai lesne decît un coronavirus necunoscut.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

virus , coronavirus , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1774
Populația:
1986 locuitori

Bozieni este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Dubovca și Bozieni. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Hîncești și la 50 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 1986 de oameni. Satul Bozieni a fost menționat documentar în anul 1774.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.