31 martie 2020, 15:30 Sănătate views 6752
Medic, despre miturile privind coronavirusul și așteptările lunii aprilie în Moldova
31 martie 2020, 15:30 Sănătate views 6752

Medic, despre miturile privind coronavirusul și așteptările lunii aprilie în Moldova

Cunoscutul medic-neonatolog și anesteziolog-reanimatolog Andrei Varzari a risipit o serie de mituri despre coronavirusul în Moldova și și-a împărtășit previziunile privind dinamica acestei infecții în țara noastră în luna aprilie.

Despre acest lucru el a relatat într-un interviu acordat lui Pavel Zingan, transmite Noi.md.

Primul mit se referea la necesitatea găsirii în țară a spațiilor pentru amenajarea unor spitale temporare.

"Da, este un mit. Așa s-a întîmplat că în Moldova există o resursă imensă de spitalizare. Nu pentru că sîntem bogați. Acest lucru se datorează faptului că am moștenit de la URSS spitale uriașe. În ultimul timp, nimeni nu a avut nevoie de ele, nimeni nu știa ce să facă cu acestea. Acesta este spitalul de boli contagioase Toma Ciorbă și Institutul de Pulmonologie și Ftiziatrie, și Spitalul de Stat. În opinia mea, în Moldova sînt circa 2000 de paturi", a menționat Andrei Varzari.

Potrivit lui, problema că nu va exista locuri pentru pacienții nu are cea mai mare prioritate.

"Pentru a umple 2000 de paturi avem nevoie de 10.000 de bolnavi. Statisticile spun că doar 20% au nevoie de un spitalizare, restul se vor recupera în izolare la domiciliu. Și avînd în vedere că avem doar 3 sau chiar 2 milioane de oameni în țară, 10.000 de pacienți este o cifră pe care nici măcar nu o putem atinge. Cel puțin nu în aprilie. Și nu deodată", a subliniat medicul.

Cel de-al doilea mit se referea la faptul că în Moldova sînt catastrofal de puține aparate pentru ventilarea artificială a plămînilor.

"Sînt puțini. Dar să ținem cont de specificul Moldovei. Din cele 230 de cazuri confirmate, până în prezent, doar 30 sînt grave. Ce înseamnă "grave" în înțelegerea Ministerului Sănătății? Fie persoana se află pe picurătoare, fie pe aparat de oxigenare, fie pe ventilator. Din cîte știu, pînă acum este folosit doar un singur aparat de ventilație artificială a plămînilor. Ceilalți deocamdată sînt susținuți cu oxigen și pe picurători", a menționat Andrei Varzari. Într-un spital ca Spitalul Clinic Republican, după renovare, problema furnizării de oxigen a fost rezolvată "la nivel global".

De asemenea, medicul a îndemnat să se țină cont și de un alt aspect foarte important, care deja a început să se manifeste, și anume, distribuția după vîrstă a bolnavilor moldoveni.

"Nu există mai mulți oameni cu vîrstă de pensionare, decît cei tineri. Ei se descurcă mai ușor cu boala. Cel puțin în comparația statistică cu persoanele în vîrstă. Iar la noi și sînt mai puține persoane în vîrstă decît în Italia și sînt mult mai puțin mobile din punct de vedere social. Bunicii italieni se distrează în restaurante și la terase. Iar ai noștri stau acasă și ies puțin în lume", a spus medicul.

El a negat și al treilea mit privind lipsa protocoalelor de tratament.

"În spitale există protocoale. Acestea vin de la Organizația Mondială a Sănătății și de la CDC american. Una dintre cele mai mari probleme este că 50 de lucrători medicali sînt deja infectați, ceea ce reprezintă 20% din toți cei infectați. Personalul medical a "încasat-o" din cauza lipsei mijloacelor de protecție. Primul lucru pe care statul trebuie să-l facă este să protejeze medicii", a subliniat Andrei Varzari.

Referindu-se la ipotezele sale privind dinamica coronavirusului în țara noastră, Andrei Varzari a spus că există mai mulți factori care, în opinia sa, dau speranță Moldovei.

"Priviți cum este distribuită statistica în Italia. Centrul epidemiei este la Nord. Munți, umezeală, ploi. Și cu mult mai puțini pacienți în Sicilia, în sud. Deși medicina acolo nu este mai puternică decît la nord, ci dimpotrivă. Un alt exemplu. Bangladesh. 160 de milioane de oameni pe un teritoriu ca două Moldove. Medicina, desigur, e foarte slabă, iar pacienții sînt puțini. De ce? 38 de grade și soare.

Oricît de mult coronavirusul s-ar diferenția de ceilalți, de același tip, dar, de obicei, acesta este virusul iernii și a primăverii devreme. Și, prin urmare, creșterea temperaturii și razele ultraviolete vor acționa în continuare în favoarea noastră și nu în favoarea virusului. Deci, trebuie să deschideți ferestrele și să ventilați încăperile. Și acasă, și în spitale.

În al doilea rînd, principalul lucru acum este să protejăm medicii și cele mai simple măsuri pe care statul nostru le poate oferi, iar oamenii, sperăm foarte mult, au destulă minte să le îndeplinească", a subliniat medicul.

Printre acestea, el a numit în primul rînd distanța socială.

"Frigăruii sînt un drum direct spre iad. Nu în aprilie, indiferent de vreme bună de afară", a conchis medicul.

Sursa: pavelzingan.md

Cuvinte cheie:

mit , coronavirus

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1911
Populația:
322 locuitori

Crăciun este un sat din cadrul comunei Lingura, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Cantemir și la 135 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 322 de oameni. Satul Crăciun a fost înființat în anul 1911.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.