04 ianuarie 2013, 11:28 Sănătate views 6635
04 ianuarie 2013, 11:28 Sănătate views 6635

Numărul virozelor este în creştere


Foto: ecomagazin.ro

Numărul cazurilor de viroze respiratorii este în uşoară creştere comparativ cu săptămînile trecute. Pînă în acest moment cazuri de gripă nu au fost înregistrate. Au fost însă depistaţi viruşi care provoacă infecţii nongripale.

Şeful Laboratorului infecţii virale şi respiratorii al Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă, Petru Scoferţa, a declarat pentru Info-Prim Neo că, în comparaţie cu săptămîna a 50-a, cînd s-au înregistrat peste 5 100 de cazuri, în săptămîna a 51-a s-au înregistrat cu o sută de cazuri mai mult. Dintre cele peste 5 200 de cazuri înregistrate peste 700 au fost cu spitalizare. Potrivit şefului laboratorului, numărul virozelor este specific pentru această perioadă a anului.

Petru Scoferţa a menţionat că din numărul total de îmbolnăviri cei mai mulţi sînt copii, care sînt şi cei mai predispuşi la îmbolnăvire. Debutul virozelor este însoţit de simptome cum ar fi secreţiile nazale, strănuturile, tusea, uneori febră şi durerile de cap. Dat fiind că majoritatea virozelor sînt transmise pe calea aerului, Petru Scoferţa recomandă persoanelor bolnave să evite locurile aglomerate, să-şi acopere gura cu batistă atunci cînd tuşesc sau strănută, iar cînd intră în contact cu alte persoane să poarte o mască de protecţie.

De asemenea, pentru a evita îmbolnăvirile se recomandă consumul produselor care conţin vitamina C (lămîia, coacăza neagră, coacăza roşie) şi a produselor fitoncide (usturoiul, ceapa), deoarece ele sînt antimicrobiene. Şi modul de viaţă sănătos, fără fumat şi fără alcool, la fel conferă organismului rezistenţă la viroze.

 

Sursa: info-prim.md

Cuvinte cheie:

virus , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1932
Populația:
651 locuitori

Mărdăreuca este un sat din cadrul comunei Boşcana, raionul Criuleni. Satul este situat la o distanţă de  19 km de oraşul Criuleni şi la 25 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 651 de oameni. Satul Mărdăreuca a fost întemeiat în anul 1932.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.