18 aprilie 2019, 21:00 Sănătate views 18494
18 aprilie 2019, 21:00 Sănătate views 18494

Luna naşterii influențează sistemul imunitar al copilului

Cum influenţează luna naşterii sănătatea noastră? Multe persoane şi-au pus această întrebare, iar acum oamenii de ştiinţă vin cu un răspuns parţial. O nouă cercetare arată că dezvoltarea sistemului imunitar şi nivelul vitaminei D variază la nou-născuţi în funcţie de luna în care s-au născut, scrie Eurekalert.

Cercetarea efectuată de oameni de ştiinţă de la Queen Mary, University of London şi de la Universitatea Oxford oferă o posibilă bază biologică prin care se explică de ce riscul unei persoane de a suferi de scleroză multiplă, o afecţiune neurologică, depinde de luna naşterii. De asemenea, cercetarea oferă noi argumente în favoarea studierii aprofundate a suplimentării cu vitamina D în timpul sarcinii.

În acest studiu, cercetătorii au colectat mostre de sînge din cordonul ombilical de la 50 de bebeluşi născuţi în noiembrie şi de la alţi 50 de bebeluşi născuţi în luna mai în Londra în 2009 şi 2010.

Sîngele a fost analizat pentru a se stabili nivelul vitaminei D şi cel al celulelor T autoreactive. Celulele T sînt leucocite ce joacă un rol crucial în reacţia imună a corpului prin identificarea şi distrugerea agenţilor infecţioşi, de exemplu viruşii. Unele celule T sînt „autoreactive” şi au capacitatea de a ataca propriile celule ale corpului, provocînd astfel afecţiuni autoimune. Aceste celule sînt de regulă eliminate de sistemul imunitar în cursul dezvoltării. Sarcina procesării celulelor T este realizată de timus, un organ specializat din sistemul imunitar situat în partea superioară a toracelui.

Rezultatele au arătat că bebeluşii născuţi în luna mai prezentau un nivel semnificativ mai mic al vitaminei D (aproximativ cu 20% mai mic decît cei născuţi în noiembrie) şi un nivel mai mare (aproape dublu) al celulelor T autoreactive faţă de cei născuţi în luna noiembrie.

Cuvinte cheie:

sanatate , copii , alimentatie , imunitatea

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
11575
Populația:
3003 locuitori

Feteşti este un sat şi comună din raionul Edineţ. Feteşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, fiind situat la 18 km de oraşul Edineţ, la 30 km de staţia de cale ferată Brătuşeni şi  la 220 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3003 oameni. Denumirea veche a satului, cu care este  atestat documentar în anul 1575 este Hriţeni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.