Mergi spre compartimentul: Literatura
30 august 2023, 11:30 Literatura views 27643
Prima lucrare publicată a lui Dimitrie Cantemir
30 august 2023, 11:30 Literatura views 27643

Prima lucrare publicată a lui Dimitrie Cantemir

Astăzi se îmlinesc 325 ani de la apariţia la Iaşi, în limbile moldovenească şi greacă, a operei, ''Divanul sau Gîlceava Înţeleptului cu lumea sau Giudeţul Sufletului cu Trupul'', prima lucrare publicată a lui Dimitrie Cantemir.

Această operă este prima lucrare filozofică din Moldova. În această lucrare întîlnim disputele medievale despre timp, suflet, natură sau conştiinţă. Dimitrie Cantemir sugerează superioritatea omului asupra celorlalte vieţuitoare, face din om un stăpîn al lumii, susţine superioritatea vieţii spirituale asupra condiţiei biologice a omului, încearcă să definească concepte filosofice şi să alcătuiască o terminologie filosofică.

Cuvinte cheie:

literatura , istoria , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1530
Populația:
1379 locuitori

Piatra este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Jeloboc și Piatra. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Orhei și la 59 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1379 de oameni. Satul Piatra a fost menționat documentar în anul 1530.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.