Mergi spre compartimentul: Teatrul
04 decembrie 2017, 15:00 Teatrul views 50327
Distincții pentru promovarea artei teatrale (Foto, Video)
04 decembrie 2017, 15:00 Teatrul views 50327

Distincții pentru promovarea artei teatrale (Foto, Video)

Pe 2 decembrie a avut loc ceremonia de inaugurare a celei de-a IX-a ediții a Festivalului-laborator internaţional al teatrelor de cameră şi spectacole de forme mici „MOLDFEST.RAMPA.RU".

Ceremonia este organizată de Teatrul Dramatic de Stat pentru Tineret „De pe strada Trandafirilor", în perioada 2-8 decembrie curent.

Festivalul a devenit un brand specific al Republicii Moldova, fiind înalt apreciat de critici şi experţi de teatru din străinătate.

Pe parcursul a nouă ani de desfășurare a acestui eveniment, la Festival au participat critici de teatru, experţi în domeniu şi colective artistice teatrale din circa 30 de ţări ale lumii. La această ediție au participat personalități din Rusia, Ucraina, Belarus, Germania, Israel, Elveţia, Italia, Serbia, Armenia, Kazahstan, Spania, Letonia.

În semn de apreciere a meritelor deosebite în dezvoltarea și promovarea artei teatrale, pentru contribuție substanțială la afirmarea valorilor culturale și înaltă măiestrie artistică, șeful statului, Igor Dodon, prezent la eveniment, a conferit prin decret prezidențial mai multe distincții.

„Ordinul Republicii" – lui Iurie Harmelin, conducător artistic și regizor;

Ordinul „Gloria Muncii" – Mariei Madan, actriţă;

Titlul onorific de artist emerit – următorilor actori:

Vasili Pavlenco,

Alexandru Petrov,

Olga Savelieva (Sofrikova).

Teatrul „De pe strada Trandafirilor" va împlini în curînd 40 de ani de la fondare. Instituția culturală este un proiect de autor inedit pentru ţara noastră şi chiar pe plan european, fiind fondată la inițiativa unei singure persoane – Iuri Harmelin, care o conduce și astăzi.

Teatrul constituie bază de instruire scenică pentru un liceu din oraș şi pentru Facultatea Teatrală a Universității Slavone. Colectivul acestuia participă activ la mişcarea festivalieră, reprezentînd Moldova la cele mai de rezonanță întruniri ale colectivelor teatrale.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

teatru , cultura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1877
Populația:
405 locuitori

Hîrtop este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bruslachi, Mocreachi, Hîrtop și Marian. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Grigoriopol și la 65 km de Chișinău. Populaţia satului Hîrtop alcătuia 405 oameni în anul 2007. Satul Hîrtop a fost menționat documentar în anul 1877.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.