Mergi spre compartimentul: Arhitectura
27 octombrie 2023, 15:30 Arhitectura views 21423
In memoriam arhitectului Valentin Mednek
27 octombrie 2023, 15:30 Arhitectura views 21423

In memoriam arhitectului Valentin Mednek

Astăzi se împlinesc 15 ani de la trecerea în neființă a arhitectului moldovean Valentin Mednek.

S-a născut la 1 iunie 1910 în orașul Comrat, ținutul Bender. Tatăl său, felcer, era angajat al Zemstvei Bender, mama (Belousov pînă la căsătorie) – gospodină casnică. In 1912, familia s-a stabilit cu traiul în orașul Bender, unde Valentin Mednek a făcut studiile medii, absolvind în 1927 școala reală "Ștefan cel Mare". Apoi, timp de doi ani a fost secretar al secței veterinare din cadrul Zemstvei județului Bender. A devenit student la facultatea de drept a Universității din Iași, dar dorind să devină arhitect, nu și-a continuat studiile. Pe parcursul acestor ani, a aderat la mișcarea revoluționară.

În 1929, a plecat în Cehoslovacia, în Brno, unde s-a înscris la Scoala Politehnica superioară, secția Arhitectură. În 1932, este arestat pentru legăturile cu Partidul Comunist Cehoslovac și petrece trei luni in inchisoare, apoi, prin hotărîrea judecății este expulzat din Cehoslovacia. Întors la Bucuresti în 1932, V.Mednek continuă studiile în anul 3 la Institutul de Arhitectură. A participat la mișcarea studențească de stânga. El a fost un membru activ al formațiunii "Lupta pentru pace".

În 1934, a devenit membru al Partidului Comunist Român. Venea în vacanță la Bender, participa la dezbateri, seri literare în Bender, Căușeni, Cimișlia, Comrat.

În 1937, a absolvit Institutul de Arhitectură și până în 1940 a lucrat în ateliere private de arhitectură. Teză sa de licență a fost proiectul Expoziției Agricole din Bender.

În ianuarie 1940, trimis de partid în Basarabia, Mednek lucrează în calitate de maistru la construcția depozitelor de cereale a stațiilor de cale ferată Basarabesca și Mikhailovka. Acolo a întâlnit Armata Roșie, a creat un grup de rezistență, a ajutat la instalarea puterii sovietice în Mikhailovka și satele din apropiere. Apoi, ajuns la Bender, colaborează la ziarul "Viața Nouă" – organ al Comitetului orășenesc al PCUS (b). Chear din prima zi de război aderează la batalionul vânători, apoi este mobilizat în stroybat. În timpul apărarii Odesei asediate, a luptat lîngă Dalnik în Regimentul 82 al Diviziei 25 "Ceapaiev". A fost grav rănit, evacuat din Odessa și după un timp petrecut în spitalele din Taganrog și Nalchik este trimis la o unitate de geniști.

Pentru participarea la Marele Război pentru Apărarea Patriei V.Mednek este decorat cu Ordinul "Steaua Roșie", gradul I, medaliile "Pentru Apărarea Odesei", "Pentru Apărarea Caucazului de Nord", "Pentru Apărarea Stalingradului" și altele.

În august 1944, după operațiunea Iași - Chișinău a fost rechemat din armată, și numit de către Guvernul Moldovei în funcția de director al trustului "Moldavstroiproekt". La 25 august 1944, V.Mednek a sosit la Chișinău .

În ianuarie 1945, a fost trimis în România în cadrul Comisiei Aliate de Control. Întors în Moldova, V.Mednek ocupă diferite funcții în domeniul proiectării arhitecturale. A fost șef de secție proiectare și planificare al Departamentului de Arhitectură, arhitect-șef al orașului Bender (1950-1951), conducătorul atelierului de elaborare a proiectelor tip în cadrul Institutului "Moldgiprostroi". Timp de 5 ani (1953-1958) a predat discipline arhitecturale la Colegiul de Constructii din Chișinău.

În 1959-1971, este vice-președintele Comitetului de Stat de Constructii din RSS Moldovenească. Apoi – pensionar de onoare. Pentru activitatea sa în domeniul arhitecturii V.Mednek a fost decorat cu Ordinul "Insigna de Onoare" și diplome. În 1960, i-a fost conferit titlul de "Artist emerit al RSSM". În 1995, a fost distins cu Ordinul "Gloria Muncii".

Între anii 1981-1987 a activat în calitate de specialist superior la secția pentru ocrotirea monumentelor de istorie și cultură în cadrul Departamentului de Etnografie și Artă al Academiei de Științe din RSSM. De nenumărate ori aparut la radio, televiziune și în presă, pronunțîndu-se în favoarea arhitecturii de calitate, împotriva prețiozității și "țigănismului", împotriva stilului de cazarmă și a "coliviilor" care se dezvoltă astăzi în consrucțiile municipiului Chișinău.

În perioada postbelică, alături de activitatea administrativă a efectuat o serie de proiecte urbane si arhitecturale: planul general al orașelor Bender, Otaci și Fălești, proiecte de clădiri – Academia de Științe și Ministerul Comunicațiilor din Chișinău. Este autorul proiectelor unui șir de case de cultură, blocuri locative și monumentului "Luptatorilor pentru Puterea Sovietică" din Bender. După pensionare, s-a implicat activ în activitatea publică. În repetate rînduri a fost ales membru al Consiliului Național al Societății "Znanie", al Uniunii Arhitecților din Moldova, al Prezidiului Societății "Protecția monumentelor de istorie și cultură din Moldova" și altele.

Împreună cu arhitecții Robert Kurtz și Valentin Voițehovski au alcătuit o echipă, împărtăşind valori și viziuni comune. "KUMEVO" - așa numeau "frăția" sa acesti renumiți arhitecți. Mednek se cunoștea personal cu Fiodor Șaleapin, Alexei Sciusev, Maurice Thorez, Alexandr Vertinski, Leonid Brejnev. V.Mednek a fost primul arhitect, basorelieful căruia în timpul vieții sale, în octombrie 2000, cu ocazia împlinirii a 90 de ani, a fost instalat pe fațada Oficiului Poștal Central din Chișinău, proiectat de el.

În ultimii ani ai vieții sale a locuit la Moscova. Doar vre-un an și jumătate nu i-a ajuns pentru a împlini un secol de viață. V.Mednek a decedat la 27 octombrie 2008, la Moscova.

În 2003, arhitectul V.Mednek a fost distins cu titlul de "Cetățean de Onoare al orașului Bender".

Cuvinte cheie:

aniversarea , arhitect , personalitati

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1870
Populația:
5940 locuitori

Crasnaia Gorca este un sat din cadrul comunei Delacău din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Grigoriopol și la 62 km de Chișinău. Populaţia satului Crasnaia Gorca alcătuia 5940 de oameni în anul 2005. Satul Crasnaia Gorca a fost menționat documentar în anul 1870.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.