Mergi spre compartimentul: Arhitectura
30 noiembrie 2018, 15:42 Arhitectura views 14118
Monumentul lui „Leonardo da Vinci de la Moldova” se află într-o stare deplorabilă (Video)
30 noiembrie 2018, 15:42 Arhitectura views 14118

Monumentul lui „Leonardo da Vinci de la Moldova” se află într-o stare deplorabilă (Video)

Monumentul dedicat marelui pictor și sculptor moldovean, Lazăr Dubinovschi, care era considerat un Leonardo da Vinci din Moldova, se află într-o stare deplorabilă, motiv pentru care se preconizează restaurarea sa printr-un efort comun.

Despre intenţiile ce vizează acest monument a relatat pentru Noi.md fostul viceministru al Culturii, cunoscutul grafician, profesor la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Alexei Colîbneac.

El a reamintit că Lazăr Dubinovschi şi-a făcut studiile la Paris, în atelierul celebrului sculptor francez Emil Antoine Bourdelle, iar după revenirea sa în patrie a început să practice de sine stătător. Natura l-a înzestrat generos. Pe lîngă sculptură, arhitectură și pictură, acestea fiind genurile sale favorite, a fost interesat mult de filosofie, etnografie, operă și balet. Lazăr Dubinovschi a fost, de asemenea, cîntăreț, un tenor liric. Lazăr Dubinovschi a fost unul dintre fondatorii actualului Teatru de Operă din Moldova.

Totuşi, cea mai mare faimă i-au adus-o numeroasele monumente, pe care le-a făcut și care mai stau pînă în ziua de astăzi în Chișinău și în republică, alcătuind mîndria sculpturii monumentale moderne moldovenești, din punct de vedere estetic.

Alexei Colîbneac a menţionat că, într-un mod ironic, unul dintre discipolii și admiratorii lui Lazăr Dubinovschi, tînărul sculptor Victor Rotari, a creat bustul lui Lazăr Dubinovschi anume pentru monumentul său funerar, creat după ideea arhitectului Valentin Melnik – un contemporan al lui Dubinovschi și autor al uneia dintre clădirile emblematice ale Chișinăului – actualul oficiul poștal din vecinătatea Primăriei. Melnik a elaborat conceptul monumentului: un bloc brut de granit, care așteaptă atingerea mîinilor maestrului și o inscripție modestă despre cel care odihneşte sub această lespede.

Sus era un portret uimitor al lui Lazăr Dubinovski, executat în bronz de către Victor Rotari. Cu toate acestea, în anii 90, ani de tristă faimă, cînd a început vandalizarea cimitirelor chişinăuiene, de cele mai dese ori fiind sustrase pietre funerare, executate în bronz, granit si marmura pentru scopuri diferite, portretul de bronz al maestrului şi al fiului acestuia, care odihneşte alături, au fost furate. Probabil, au fost furate pentru a le vinde ca fier vechi.

Alexei Colîbneac a remarcat că acum cei care nu sînt indiferenți față de această situație, au decis, printr-un efort comun şi, poate, chiar cu implicarea cetățenilor de rînd, să strîngă fonduri pentru a restaura integral mormîntul maestrului și al fiului său, Serghei Dubinovschi, al cărui basorelief a fost, de asemenea, furat.

„Este un lucru foarte trist. Cei care au făcut-o – treacă-meargă, dar cei care tolerează o astfel de situație au pierdut orice simț al realității și responsabilitatea morală în fața memoriei acestor oameni și în faţa viitorului, deoarece atitudinea faţă de strămoșii sau predecesorii noștri reprezintă prima condiţie a moralităţii", a declarat ex-viceministrul Culturii .

Potrivit lui, monumentul lui Lazăr Dubinovschi stă distrus deja de mai bine de 12 ani, moștenitorii săi au plecat şi ei în lumea celor drepţi, iar alţi moştenitori direcţi nu au rămas.

„Reprezentanții Societății pentru Protecția Monumentelor nu merg pe la cimitire, totuşi cimitirul este cel mai important monument istoric al oricărui sat, comună sau oraș, deoarece, de fapt, îi întruneşte pe cetăţenii care au creat realitatea noastră de astăzi şi atitudinea noastră actuală pentru memoria lor va fi şi atitudinea faţă de noi, cînd vom pleca", a menţionat Alexei Colîbneac.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Arhitectura , monument , personalitati

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1602
Populația:
1737 locuitori

Bălăşeşti este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bălășești și Sloveanca. Localitatea se află la distanța de 30 km de oraşul Sîngerei şi la 120 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1737 de oameni. Satul Bălășești a fost menționat documentar în anul 1602.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.