Mergi spre compartimentul: Artele plastice
25 aprilie 2014, 16:26 Sculptura views 14645
A fost inaugurată o expoziţie în memoria sculptorului Tudor Cataraga
Foto: moldpres.md
25 aprilie 2014, 16:26 Sculptura views 14645

A fost inaugurată o expoziţie în memoria sculptorului Tudor Cataraga

Uniunea Artiştilor Plastici din Moldova a vernisat ieri la Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi" din Chişinău expoziţia de sculptură „Tudor Cataraga. Cu pietate în eternitate", informează MOLDPRES.

Solicitat de agenţie, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova Ghenadie Jalbă a declarat că ideea de a organiza o expoziţie în memoria regretatului sculptor a fost lansată de către mai mulţi colegi ai lui Tudor Cataraga: criticul de artă Tudor Braga, pictorul Dumitru Bolboceanu, sculptorii Ion Zderciuc, Mihai Damian ş.a.

„Tudor Cataraga a fost un sculptor foarte exigent şi talentat, cu operă în for public, în colecţii publice şi private din mai multe ţări, cu lucrări executate în tehnicile picturii şi graficii. Ultima sa lucrare a fost „Monumentul libertăţii", dedicată evenimentelor din 7 aprilie 2009, care urma să fie înălţat în faţa Parlamentului. Sculptura pe care a făcut-o poate fi considerată un adevărat monument", a remarcat preşedintele UAP.

La rîndul său, sculptorul Tudor Zbîrnea l-a caracterizat pe Tudor Cataraga drept un artist de primă mărime. „A fost foarte divers şi profund, exploziv în a experimenta pentru a găsi noi forme ale plasticii", a constatat Tudor Zbîrnea.

Lucrările expuse aparţin sculptorilor Ion Zderciuc, Gheorghe Postovanu, Ioan Grecu, Mihai Damian, Sergiu Gomenco, Grigore Soltan, Victor Macovei ş.a. şi doar una singură - regretatului sculptor, intitulată „Definiţia formelor în planuri cu raporturi diferite", executată din bronz şi granit şi care în 2005 a fost distinsă cu premiul Ministerului Culturii.

În numele familiei regretatului sculptor, copiii săi Cătălina şi Vitalie Cataraga şi-au exprimat sentimentele de recunoştinţă organizatorilor expoziţiei, care păstrează vie amintirea tatălui lor.

Tudor Cataraga s-a născut pe 4 august 1956 în comuna Selişte, raionul Nisporeni. În anii 1985-1989 şi-a făcut studiile la secţia de sculptură a Institutului Academic de Stat de Pictură, Sculptură şi Arhitectură „I. E. Repin" din Sankt-Petersburg. De-a lungul carierei sale a participat la diverse expoziţii din ţară şi de peste hotare. S-a stins din viaţă, împreună cu soţia sa, în urma unui accident rutier la 27 decembrie 2010.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

sculptor , cultura , moldovenii , expoziție , Chisinau

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1634
Populația:
1862 locuitori

Sauca este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Sauca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la o distanță de 21 km de orașul Ocnița și la 184 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1862 de oameni. Prima atestare documentară a satului Sauca datează din anul 1634.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.