Mergi spre compartimentul: Meşteşuguri populare
07 martie 2014, 14:05 Broderii views 19164
Capitala găzduiește o expoziție de broderie cu peste 160 de lucrări
Foto: tv7.md
07 martie 2014, 14:05 Broderii views 19164

Capitala găzduiește o expoziție de broderie cu peste 160 de lucrări

Capitala găzduiește o inedită expoziție de broderie. Timp de două săptămîni, vizitatorii au ocazia să descopere peste 160 de lucrări confectionate manual de către meșterițele din Moldova. Printre cele mai de preț opere de artă prezente la vernisaj se regăsesc broderii realizate de celebri designeri din lume, copii ale unor obiecte trimise la muzeul Louvre din Franța și lucrări cu o vechime de peste 100 de ani.

Tălița Secrieru brodează mai bine de 12 ani. Și-a transformat pasiunea în artă după ce a cunsocut tablourile lui Nicolae Grigorescu, de la care se inspiră. La expoziție a adus cîteva portrete brodate asupra cărora spune că a muncit luni la rând.

Tălița Secrieru, Meșteriță: «La acestă lucrare am muncit peste o lună, pentru că sunt multe culori si sunt uneori atît de aproape, că nu le deosebești. Muncesc fără ochelari. Așa o lucrare eu cred că ar trebui să coste nu mai puțin de 3000 de lei».

Din păcate, expoziția nu este cu vînzare. Iar dacă ar fi, opinează organizatorii, unele obiecte de broderie ar trebuie să coste sute de euro.

Stela Moldovanu, Director, Salon De Artă: «Este un pulover dintr-o colecție D&Gabbana, un haină cu broderie făcută de o fabrică din Ialoveni, meșterițele din Moldova. A fost o coleție destul de vîndută în SUA cu peste 500 dolari. Lucrarea doamnei Ludmila Berezina, este unica care are o lucrare de broderie cumpărată în colecțiile muzeului de la Louvre. Este o valoare și mandrie pentru noi».

Cea mai veche lucrare prezentă la expoziție datează de la începutul secolului trecut și reprezintă un prototip de covor, moștenit de către autoare de la bunica ei. Iar cel mai mare tablou brodat ilustrează Cina Cea de Taină.

Elena: «Cel mai mult îmi place lucrarea care ilustrează această balerină. Cred că voi vota pentru ea. Dar, recunosc că toate sunt frumoase».

Stela Moldovanu, Director, Salon De Artă: «Toate lucrările au trecut o selecție riguroasă, am selectat 162 de lucrări din 1000 cît ne-au trimis pe email, credem ca avem o adevărată comoară la această expoziție care va dura 2 saptamîni. Mai mult, orice vizitator poate vota pentru lucrarea preferată, cea mai bună lucrare va fi premiată cu 1000 de lei».

Sursa: tv7.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , cultura , expoziție

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1470
Populația:
3335 locuitori

Cotiujenii Mari este un sat şi comună din raionul Soldăneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cotiujenii Mari, Cuşelăuca, loc.st.cf. Cobîlnea. Localitatea este situată la distanța de 30 km de orașul Șoldănești și la 143 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3335 de oameni. Satul Cotiujenii Mari a fost menționat documentar în anul 1470.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.