Mergi spre compartimentul: Meşteşuguri populare
06 martie 2015, 15:33 Meşteşuguri populare views 10840
Broderia creată de o moldoveancă a ajuns la Luvru
Foto: moldeco.md
06 martie 2015, 15:33 Meşteşuguri populare views 10840

Broderia creată de o moldoveancă a ajuns la Luvru

O broderie, creată de moldoveanca Ludmila Berezina, a fost procurată de renumitul Muzeu Luvru din Paris, Franţa. Cusătura, executată manual în alb-negru, reprezintă nişte clădiri şi face parte dintr-o expoziţie de broderie, care a fost inaugurată ieri seară la Salonul de Artă "molDeco" din sectorul Rîşcani al capitalei, informează MOLDPRES.

Stela Moldovanu, organizatorul expoziţiei, a spus că o altă meşteriţă din Republica Moldova, Tatiana Popa, a realizat manual broderii pentru colecţiile designerului german Isabell de Hillerin, care are rădăcini româneşti. Organizatorii expoziţiei, dar şi autorii lucrărilor au evitat să spună cu cît au fost vîndute cele două broderii cumpărătorilor din Franţa şi Germania.

"N-am vrut o expoziție plictisitoare și demodată, de aceea am încercat să găsesc lucrări curioase în care s-a folosit broderia, tocmai pentru a sparge stereotipurile că aceasta este o ocupație depășită", a menţionat Stela Moldovanu. Am descoperit la Muzeul Etnografic din Ocnița un costum de mireasă, care are peste o sută de ani, un adevărat tezaur care îți taie respirația. Am răscolit anticariatele din Europa, am găsit acolo o oglinjoară din sec. al XVII-lea, cu un detaliu de broderie realizat impecabil de cine știe ce aristocrată".

Expoziţia cuprinde peste 100 de lucrări, între care o nouă colecție de păpuși vii, semnate "Lileta", precum şi paltoane, genţi cu elemente de broderie. Din cele peste 100 de broderii, doar 10 sînt cu vînzare, iar preţul lor pornește de la 3 mii de lei (150 euro).

Tablourile au intrat în competiție pentru titlul de "Cea mai deosebită broderie", care va fi acordat de un juriu, condus de Monica Babuc, ministrul Culturii. Din juriu mai fac parte Valentina Vidrașcu, Maria Cristea, Viorica Meșină, Aurelia Purice și Vasile Botnaru. Cîştigătorul expoziţiei va fi anunţat la 21 martie. Premiul Mare, în în sumă de 3 mii de lei, va fi acordat de Salonul "molDeco".

Expoziţia de broderie va fi deschisă publicului pînă la 21 martie.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

Franta , muzeu , moldovenii , meșter

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1807
Populația:
4057 locuitori

Volintiri este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Volintiri este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Ștefan Vodă și la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4057 de oameni. Satul Volintiri a fost menționat documentar în anul 1807.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.