Mergi spre compartimentul: Meşteşuguri populare
16 ianuarie 2017, 12:30 Meşteşuguri populare views 13868
Constantin Olteanu - omul cu coșulețele la poartă (Foto, Video)
16 ianuarie 2017, 12:30 Meşteşuguri populare views 13868

Constantin Olteanu - omul cu coșulețele la poartă (Foto, Video)

Casa lui Constantin Olteanu din satul Pașcani (comuna Manta) am identificat-o foarte ușor, pentru că meșterul popular își scoate creațiile în fața porții.

Oamenii care circulă pe drumul național Giurgiulești-Cahul se opresc, îi admiră produsele, iar unii mai și cumpără.

În satele din Lunca Prutului de Jos, apropierea de rîu a făcut să existe o tradiție veche de confecționare a obiectelor din fibre vegetale, mai ales coșuri împletite.

Domnul Olteanu, care are o tradiție de meșteșugărit în familie, s-a apucat de împletit coșuri mai mult din pasiune.

A preluat meșteșugul împletitului de coșulețe de la un consătean într-o perioadă în care acesta era pe cale de dispariție în zonă.

Ulterior, și-a dezvoltat gama de produse confecționate pe baza unor materiale pe care le-a cules din cărțile studiate.

Astăzi, domnul Olteanu, pe lîngă coșuri împletite, mai face și obiecte decorative și piese de mobilier. În plus, mai așterne și acoperișurile cu stuf.

Meșerul folosește în lucru lozia, papura și stuful. O bună parte din materia primă și-o ia de pe lotul de salcii plantate pe care îl închiriază în apropiere.

Un alt domeniu de activitate al domnului Olteanu este confecționarea de opinci.

Opinci confecționate de Constantin Olteanu.

Meșteșugul l-a învățat de la moș Nicolae Forțu din satul Manta care în prezent este deja foarte în vîrstă.

În august 2015 când fusesem la domnul Olteanu pentru prima oară în vizită, dânsul avea în apropierea casei și un centru de meșteșugărit cu un Muzeu al Meşteşugurilor Populare. Acolo, din spusele domnului Olteanu, veneau pentru a fi instruiți în domeniul meșteșugăritului copii din zonă, dar și adulți șomeri.

Din păcate, când am revenit în vara lui 2016 la domnul Olteanu, centrul de meșteșugărit și muzeul fuseseră desființate din cauza unor probleme juridice legate de terenul pe care se găseau.

La fel ca și ceilalți meșteri populari din zonă cu care am vorbit, domnul Olteanu ne-a spus că tinerii nu sunt prea dispuși să învețe un meșteșug. În prezent, ne spune meșterul Olteanu, se caută meserii aducătoare de profit rapid și care preferabil nu necesită un efort prea mare.

Sursa: luncaprutuluidejos.md

Cuvinte cheie:

meșter , Meșteșug

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1657
Populația:
50100 locuitori
Logo

Rîbnița este un oraș din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Orașul este situat la o distanță de 130 km de Chișinău. Populaţia orașului Rîbnița constituia 50 100 oameni în anul 2010. Localitatea Rîbnița a fost menționată documentar în anul 1657.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.