17 decembrie 2020, 11:30 Rubrica vizitatorilor-autori views 40957
Chișinău. 4 anotimpuri. Iarna (Foto)
17 decembrie 2020, 11:30 Rubrica vizitatorilor-autori views 40957

Chișinău. 4 anotimpuri. Iarna (Foto)

Noi toți ne dorim ca orașul în care locuim – Chișinău – să fie acoperit de zăpadă... Rămîne să ne alinăm doar cu speranța că în curînd vor veni ninsorile și pe meleagurile noastre, iar între timp să ne amintim cum a fost iarnă la Chișinău anii precedenți.

Iarna în Chișinău

Chișinăul este un oraș frumos, original și unic. Cei care locuiesc în capitala Republicii Moldova au parte de noroc! Fiecare chișinăuian, indiferent de vîrstă și sex, naționalitate și religie, are posibilitatea de a se bucura de frumusețea orașului său natal – de străzile, aleile, curțile și parcurile lui, în orice moment al anului.

Chișinăul este deosebit de frumos pe timp de iarnă – atunci cînd cade prima zăpadă și trotuarele sînt așternute cu covoare albe, iar ramurile copacilor, care tocmai s-au dezbrăcat de frunzișul îngălbenit, se îmbracă cu o haină de zăpadă. Oamenii, casele arată altfel, pînă și mașinile și troleibuzele își schimbă aspectul – încep să se miște încet, precaut pe stratul de zăpadă, care acoperă lin străzile.

Cam singuratic, dar în același timp și uimitor arată băncile – presărate cu zăpadă, și nimeni dintre trecători nu se încumetă să tulbure acest tablou, pictat de mînă rece a iernii. Numai ciorile, care par și mai negre pe fundalul alb, dar și vrăbiuțele cenușii își permit să răscolească zăpadă așezată pe bănci, să-și lase urmele pe ea...

Chișinăul iarna este ca un oraș de basm, mai ales pe timp de noapte, atunci cînd de-a lungul străzilor se aprind lumini colorate, creînd o atmosferă caldă, romantică. Acesta este cel mai bun timp pentru plimbări la aer liber, care dăruie bucurie și energie pozitivă.

Iarnă la Chișinău este o perioadă specială pentru persoanele creative care trăiesc în acest oraș minunat. Anume în astfel de zile, cînd cerul ne dăruie generos puritate și lumină prin zăpada care se așterne lin, la mulți dintre noi se trezește dorința de a crea. Și atît de multe cuvinte frumoase am dori să dedicăm orașului natal, că uneori rămînem încremeniți la gîndul că, de fapt, nu există cuvinte nici într-o limbă din lume ce ar putea exprima tot ceea ce simțim față de locurile dragi și preferate...

Iar Chișinăul continuă să-și trăiască viața, orice s-ar întîmpla. El se schimbă pe an ce trece, dar rămîne al nostru – atît de apropiat și drag. Și se pare că și atunci cînd orașul nostru natal ar fi complet ascuns sub zăpadă în timpul unei ierni mai crîncene, noi, chișinăuienii, am simți căldura lui. Și, cu venirea primăverii, desigur, noi îl vom ajuta să renască!

Nicolai Mișcoi

Cuvinte cheie:

anotimp , iarna , Chisinau

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1962
Populația:
18 locuitori

Pavlovca este un sat din cadrul comunei Larga, raionul Briceni, situat la 48.378927 latitudine nordică şi 26.875751 longitudine estică. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 18 oameni. Satul Pavlovca este cunoscut pentru parcul care a fost fondat în anii 1900-1908 pe moșia boierilor Crupenschi.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.