08 noiembrie 2017, 12:10 Rubrica vizitatorilor-autori views 65579
Proiectele Stemei și Drapelului Moldovei: Autor – Topal D. (Foto)  (Foto)
08 noiembrie 2017, 12:10 Rubrica vizitatorilor-autori views 65579

Proiectele Stemei și Drapelului Moldovei: Autor – Topal D. (Foto) (Foto)

Proiectele Stemei și Drapelului Republicii Moldova, elaborate de Denis Topal, doctorand al Institutului Patrimoniu Cultural al Academiei de Științe a Republicii Moldova, director artistic al «Editurii Școlii Antropologice Superioare» a Editurii «Stratum plus» (Moldova).

Proiectul Stemei de Stat a Republicii Moldova:

Pe fundalul tăiat, purpuriu și azuriu pe scut - capul bourului cu o stea cu cinci colțuri între coarne, în dextra capului – o roză, iar la senestra o semilună. Toate simbolurile de pe scut sînt aurii.

Proiectul Drapelului de Stat al Republicii Moldova:

Reprezintă un panou din două culori, formînd două benzi orizontale egale. Banda roșie este situată în partea de sus, cea albastră - în partea de jos. În centrul steagului se află stema istorică a Moldovei: pe fundalul tăiat, purpuriu și azuriu pe scut - capul bourului cu o stea cu cinci colțuri între coarne, în dextra capului – o roză, iar la senestra o semilună. Toate simbolurile de pe scut sînt aurii.

Steagul roșu-albastru, cu capul de bour este elaborat în baza stemei istorice a Moldovei. Acest drapel demonstrează tradițiile istorice și continuitatea statalității Moldovei.

Potrivit spuselor lui Denis Topal, pe acest drapel se combină simbolic două etape majore în istoria statalității moldovenești: cel al Principatului Moldovei din Evul Mediu (culoarea roșie) și cel al Republicii Democratice Moldovenești (culoarea albastră). Pe fundalul albastru-roșu al pînzei drapelului se află capul bourului - cel mai vechi simbol al pămîntului nostru, care datează de pe timpurile legendei despre întemeierea Moldovei de către Dragoș Vodă. "Culorile roșu și albastru sînt cele mai populare în heraldica medievală moldovenească, deși de cele mai multe ori a fost folosită, de cele mai multe ori, cea roșie. Spre exemplu, scutul de pe stema lui Ștefan cel Mare era de culoare roșie (de acest lucru nu este greu de convins, dacă privim chiar spre stema modernă a României, unde capul de bour, care simbolizează Moldova se află pe cîmpul roșu). Periodic în istoria Principatului Moldovei erau arborate și steaguri albastre, spre exemplu, de către Vasile Lupu.

În anul 1832, Regulamentul Organic a întărit pentru Principatul Moldovei steagul roșu-albastru, care a devenit primul steag recunoscut pe plan internațional al țării. Acesta a rămas neschimbat pînă la unificarea Principatelor Dunărene, în anul 1859. Iar următoarea etapă a statalității moldovenești a fost crearea în anul 1917 a Republicii Democratice Moldovenești, scutul de pe stemă era albastru", afirmă autorul drapelului.

Sursa: enews.md

Cuvinte cheie:

Stema , drapel , proiect

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1607
Populația:
2522 locuitori

Holercani este un sat şi comună din raionul Dubăsari. Holercani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Dubăsari și la 55 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2522 de oameni. Satul Holercani a fost menționat documentar în anul 1607.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.