29 noiembrie 2017, 15:45 Rubrica vizitatorilor-autori views 13826
Simbolurile istorice moldovenești (proiect). Autor - A. Nesteriuk (Foto)
29 noiembrie 2017, 15:45 Rubrica vizitatorilor-autori views 13826

Simbolurile istorice moldovenești (proiect). Autor - A. Nesteriuk (Foto)

Într-o serie de publicații din presa moldovenească, Andrei Nesteriuc propune renașterea simbolurilor medievale moldovenești din vremea lui Ștefan al III-lea cel Mare în calitate de simbolică a Moldovei.

Stema de stat a Republicii Moldova (proiect)

Pe scutul purpuriu (roșu) - capul de bour cu o stea cu cinci colțuri între coarne, la dreapta capului – o roză, la stînga - semiluna. Toate simbolurile de pe scut sînt de culoare aurie (galbenă).

Steagul național al Republicii Moldova (proiect)

Pînza dreptunghiulară de culoare roșie cu un raport al părților de 2:3; pe mijloc - capul bourului cu o stea cu cinci colțuri între coarne, la dreapta capului - o roză, la stînga - semiluna. Simbolurile reprezentate sînt de culoare galbenă.

Roșul este culoarea istorică, care simbolizează lupta poporului moldovenesc pentru independență și măreția statului moldovenesc. Capul auriu de bour cu steaua între coarne, cu roza și semiluna, fiind simbolul statalității moldovenești.

Pînza purpurie, pe care cu auriu este reprezentată stema Țării Moldovei, a fost steagul lui Ștefan al III-lea cel Mare (1457-1504). Epoca acestui suveran personifică lupta poporului moldovean pentru independența Principatului Moldovei. Ștefan al III-lea este cel mai important reprezentant al Mușatinilor, nepotul lui Alexandru cel Bun, fiul lui Bogdan, care a fost apreciat încă de contemporanii săi ca un războinic iscusit și priceput. El a apărat Moldova în mai mult de 46 de bătălii, lăsîndu-le descendenților o țară suverană. Chiar dacă a purtat numeroase războaie, desfășurate, în general, pe teritoriul Moldovei, datorită domniei iscusite a lui Ștefan cel Mare, țara a cunoscut o perioadă de prosperitate economică. În afară de faptul că Ștefan poseda calități deosebite de comandant, diplomat, conducător, el a rămas în memoria poporului drept ctitor al bisericii și culturii, fiind cel mai prolific dintre toți domnitorii, întemeietor al celui mai mare număr de biserici și mănăstiri.

Sursa: puls.md

Cuvinte cheie:

proiect , Stema , drapel , simbol

Comentarii

 (2)
  • #2 Oleg Răspunde Citează selecţia
    Mai sus secera si ciocanu si si deviza "Путин мой рулевой"
  • #1 Aurelius Răspunde Citează selecţia
    Mai dodon - bidon ai sa te scremi cu stele sovitice si capuri de bou?. Tu naparca ce esti pe toti ii socoti boi, puslama ce esti.
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XVIII
Populația:
672 locuitori

Slobozia-Rașcov este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Camenca și la 130 km de Chișinău. Populaţia satului Slobozia-Rașcov alcătuia 672 de oameni în anul 2012. Satul Slobozia-Rașcov a fost înființat în secolul XVIII.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.