05 mai 2021, 11:00 Rubrica vizitatorilor-autori views 3628
Ce reprezintă simbolistica Republicii Democratice Moldovenești din 1917-1918?
05 mai 2021, 11:00 Rubrica vizitatorilor-autori views 3628

Ce reprezintă simbolistica Republicii Democratice Moldovenești din 1917-1918?

În scurta sa perioadă de existență, Republica Democrată Moldovenească (RDM) a folosit toate cele trei atribute principale care i-au personificat statalitatea: tricolorul etnic românesc albastru-galben-roșu, imnul revoluționar român "Deșteaptă-te, române!" și stema istorică a Principatului medieval moldovenesc. Acest lucru este evidențiat de documente de arhivă, sigilii ale instituțiilor de stat, cronici ale evenimentelor din presa periodică a acelei epoci, memorii și alte surse istorice. Analiza izvoarelor ne permite să urmărim calea auto-afirmării simbolurilor de stat ale Republicii.

Formal, nici stema, nici drapelul Republicii Democratice Moldovenești nu aerau aprobate oficial, dar, de fapt, simbolurile republicii erau pe larg utilizate. Compoziția artistică a stemei Republicii Moldova se întoarce la stema guberniei Basarabia, fără a ține cont de culorile negru-galben-argintiu a stemei Imperiului Rus. Dar la baza stemei guberniei se află stema Principatului medieval moldovenesc - un scut pe care este reprezentat un cap de turul. Între coarnele căruia se află o stea cu cinci colțuri, în dreapta - un trandafir, iar în stânga - o semilună.

În ceea ce privește drapelul național al R DM, în mai 1917, liderul Partidului Național Moldovenesc, Pavel Gore, a scris un studiu în limba rusă, "culorile naționale ale românilor din Basarabia", în care a fost martor la folosirea culorilor naționale românești la demonstrațiile din 18 aprilie/1 mai 1917. Gore considera că este firesc ca "moldovenii (românii basarabeni)" din Rusia să folosească tricolorul etnic românesc albastru-galben-roșu în acțiuni politice. De asemenea, el nu a fost împotriva folosirii în Basarabia (spre deosebire de Regatul României) a acestor culori românești albastru-galben-roșu, amplasate orizontal pe steag. La sfîrșitul articolului, P. Gore a menționat în calitate de argument suplimentar că aceleași culori sînt prezente pe stema guberniei basarabene (fără a ține cont de granița romanov negru-galben-argintiu), adică într-o oarecare măsură acestea erau deja aprobate de autoritățile ruse pentru Basarabia.

Din acest punct de vedere, heraldistul moderne moldovenesc Silviu Andrieș-Tabac îl consideră pe Pavel Gore drept cel mai probabil autor al stemei și drapelului Republicii Democratice Moldovenești, în principal datorită faptului că "P. Gore a avut o șansă reală de a influența opinia elitei revoluționare și sociale. Numai un heraldist profesionist de nivelul său ar putea găsi o formulă care să exprime în limba heraldică eliberarea provinciei moldovenești de sub stăpînirea țarilor Romanov și, în același timp, să știe care era vechea stemă a Principatului Moldovei".

Anume sub formă de tricoloruri orizontale erau realizate celebrele stindarde ale RNM de la începutul anului 1918. Un stindard este un steag cu dungi orizontale albastre, galbene și roșii cu inscripția "SFATUL ȚĂRII "["Sfatul Țării" - Consiliul regiunii, autoritatea de stat a Republicii Moldova, înființată în 1917] pe o fîșie albastră, în mijloc pe dungile galbene și roșii era stema. Un alt steag (sau, poate, doar partea reversă a aceluiași steag Sfatul Țării) de culori similare cu inscripția: "REPUBLICA DEMOCRATICĂ MOLDOVENEASCĂ ȘI INDEPENDENTĂ" și stema în mijloc pe fîșia galbenă.

În Muzeul Militar Național din București se păstrează stindardul militar al Regimentului 1 infanterie al Republicii Democratice Moldovenești. El repezintă un tricolor cu dungi orizontale albastru-galben-roșu și literele "RM" cusute deasupra lor. Pe spatele stindard era cusut numărul regimentului, precum și cuvintele " REGIMENTUL INFANT”.

În arhiva Chișinăului există un document privind pregătirea legii cu privire la Stema de stat și drapelul RDM. La 29 ianuarie 1918, ministrul Căilor Ferate din Republica Moldova, Nicolae N. Bosie-Codreanu, în cadrul ședinței Consiliului de Miniștri a venit cu un raport oral cu privire la necesitatea elaborării proiectului de lege cu privire la drapelul național și stema națională pentru a fi prezentat Consiliului regiunii. Ministerului, în frunte cu N. N. Bosie-Codreanu, i s-a propus să pregătească componența Comisiei pentru a examina această problemă. Dar după alegerile de pe 27 martie privind anexarea Basarabiei la România, problema simbolurilor de stat a dispărut de la sine.

Andrei Nesteriuc

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Moldova , istoria , democratie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
988 locuitori

Trifăneşti este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Alexandrovca și Trifănești. Localitatea Trifănești este situată la distanța de 19 km de orașul Florești și la 130 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 988 de oameni. Satul Trifănești este menționat documentar în anul 1588.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.