Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
15 iunie 2016, 12:21 views 7358
Copiii din Ciocîlteni au beneficiat de consultaţii medicale gratuite
15 iunie 2016, 12:21 views 7358

Copiii din Ciocîlteni au beneficiat de consultaţii medicale gratuite

Copiii din satul Ciocîlteni, raionul Orhei, au fost consultați gratuit de medicii pediatri, în cadrul campaniei "Renaște Moldova", lansată de Fundația Edelweiss. Specialiștii au ajuns în localitate cu un cabinet mobil, dotat cu echipamente moderne, inclusiv și un aparat ultrasonografic.

În centrul medical din sat nu există niciun ecograf. Din cauza lipsei de bani, dar și a distanței mari pînă la spitalul raional, unele mame își duc copiii la medic foarte rar sau chiar deloc.

Părinții și buneii au primit cu mare drag recomandările medicilor.

Printre cei veniți la centrul medical, l-am întîlnit și pe Anatol Roman care și-a adus la consultații ambii băieți. Bărbatul susține că această investigație este binevenită, mai ales pentru cel mic care deseori răcește.

Potrivit medicilor, în această localitate nu au fost înregistrați copii cu patologii grave.

"Luăm toate datele antropometrice, ascultăm inima, plămînii. Am depistat mai mulți copii cu carie dentară, dezvoltarea fizică joasă la majoritatea copiilor. Avem și copii supraponderali. E bine că avem mulți copii sănătoși, față de celelalte raioane care le-am vizitat. Dacă au nevoie de tratament le scriem, pentru un tratament mai complex, dacă au o patologie mai gravă, le dăm îndreptări la Centrul Mamei și a Copilului", a spus medicul pediatru, Cristina Burlacu-Pasat

Pînă în prezent, cabinetul pediatric mobil a trecut prin 11 raioane ale țării, unde au fost consultați peste două mii de copii. În următoarea perioadă, medicii urmeză să ajungă în raionul Telenești, Șoldănești și Florești.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

copii , sanatate , consultații

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1456
Populația:
2986 locuitori

Cobîlea este un sat şi comună din raionul Şoldăneşti. Satul Cobîlea este situat pe malul drept al rîului Nistru, la o distanță de 14 km de oraşul Şoldăneşti şi la 100 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2986 de oameni. Satul Cobîlea este atestat documentar la 18 februarie 1456.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.