Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
05 aprilie 2016, 09:49 views 9188
La Orhei va fi plantat un hectar cu salcie energetică
05 aprilie 2016, 09:49 views 9188

La Orhei va fi plantat un hectar cu salcie energetică

Elevii unei şcoli profesionale din raionul Orhei vor planta un hectar de salcie energetică. Această plantă, cu o valoare energetică sporită, urmează să fie utilizată într-un scop deja stabilit.

Pe terenul şcolii profesionale din satul Cucuruzenii de Sus, raionul Orhei, va fi plantat un hectar de salcie energetică. Despre aceasta anunţă serviciul de presă al Moldova Energy and Biomass Project.

Sursa subliniază că la eveniment vor participa jurnalişti, elevii şi profesorii de la şcoala profesională respectivă, conducerea Ministerului Economiei, Ministerului Educaţiei, Ministerului Mediului, Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei, ai Delegaţiei Uniunii Europene, Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Agenţiei pentru Eficienţă Energetică.

Plantaţia, potrivit aceleiaşi surse, va fi întreţinută de elevii şcolii.

Atunci când va ajunge la maturitate, salcia energetică va servi drept combustibil pentru încălzirea spaţiilor cantinei şcolii din Cucuruzenii de Sus. Investiţiile sunt acoperite din fondurile europene ale Proiectului Energie şi Biomasă.

Sursa a ţinut să sublinieze că salcia energetică este supranumită salcia rapid crescătoare, deoarece adaugă zilnic câte 3 centimetri. În 2-3, ani ea ajunge la o înălţime a lăstarilor de 6-7 metri. Din tulpinile acesteia se produce biocombustibil (brichete, pelete) ce are o putere calorică aproape egală cu cea a cărbunelui. Salcia energetică este rezistentă la varii condiţii climaterice, creşte pe terenuri mlăştinoase, pe sol nisipos şi pe terenuri cu bonitate redusă. Este folosită cu succes în industria energiei regenerabile, dar şi în cea farmaceutică, ea conţinând salicilină utilizată la producerea aspirinei.

Sursa: sputnik.md

Cuvinte cheie:

Orhei , plante , energetica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
669 locuitori

Răscăieţii Noi este un sat din cadrul comunei Răscăieţi, raionul Ştefan Vodă. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Ștefan Vodă și la 106 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 669 de oameni. Satul Răscăieţii Noi a fost întemeiat în anul 1924.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.