Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
30 septembrie 2014, 16:18 Artele decorative views 11604
''Drumul Vinului'' ar putea trece prin raionul Ialoveni
Foto: redigo.ru
30 septembrie 2014, 16:18 Artele decorative views 11604

''Drumul Vinului'' ar putea trece prin raionul Ialoveni

''Drumul vinului'' ar putea trece şi prin raionul Ialoveni. Mai mulţi experţi din România i-au învăţat pe specialiştii de la galeriile subterane din satul Mileştii Mici cum pot să atragă fonduri europene pentru dezvoltarea ramurii.

În România, proiectul "Drumul vinului" a fost implementat cu succes pentru prima dată în judeţul Prahova, fiind modernizată infrastructura din 18 localităţi. Totodată, pentru modernizarea a 28 de combinate vinicole, Uniunea Europeană a alocat aproape 200 de milioane de euro.

Pe aceeaşi cale vor să meargă şi alţi vinificatori din raionul Ialoveni, iar experţii de peste Prut sunt siguri de reuşită.

"Am convenit să lansăm aici acest proiect european, "Drumul Vinului". Să venim cu toţi specialiştii noştri să ajutăm la modernizare. Dorim ca Ialovenii, respectiv Mileştii Mici, să devină capitala regiunilor vini-viticole europene în partea de răsărit a Europei", a menţionat preşedintele Consiliul judeţean Prahova, Mircea Cosma.

Proiectul presupune inclusiv dezvoltarea turismului.

"Nu o să ne orientăm numai la punctele de prelucrare a strugurilor, dar o să încercăm pe traseele respective, să asociem restaurante bune, hoteluri, monumente istorice, biserici, mănăstiri", susţine preşedintele raionul Ialoveni, Lilian Popescu.

"Vrem şi noi o ramură a viţei de vie, a "Drumul Vinului" deja bine pusă la punct şi într-adevăr Mileştii Mici cu renume mondial. Să fie cel mai bun centru şi să primim cei mai buni oaspeţi", a menţionat primarul comunei Mileştii Mici, Lilian Carmanu.

În raionul Ialoveni activează peste 10 vinării.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

vin , Moldova , turism

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1469
Populația:
693 locuitori

Bălcăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte 2 localităţi: Bălcăuţi şi Bocicăuţi. Satul se află la o distanţă de 17 km de oraşul Briceni, la 28 km de staţia calea ferată Ocniţa şi la 215 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 693 de oameni. Prima atestare documentară a satului Bălcăuţi datează din ianuarie 1469, cînd Ştefan cel Mare întărea lui Dima clucer jumătate din sat.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.