Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
09 martie 2016, 15:03 views 8882
Tradiţia şezătorilor, reînviată la Teleşeu, Orhei
09 martie 2016, 15:03 views 8882

Tradiţia şezătorilor, reînviată la Teleşeu, Orhei

Au peste 70 de ani, dar sunt un exemplu pentru tinerele din satul Teleşeu, raionul Orhei – vorbim despre mai multe bunicuţe, care au decis să devină promotoare active ale tradiţiilor populare, relatează Mesager.

Ele au creat un ansamblu folcloric și au pus la punct un repertoriu cu piese din moși-strămoși. Iar asta nu este totul. Pentru că energia lor este un izvor nesecat, ele au reînviat și tradiția șezătorilor, transformate într-un veritabil dialog al generațiilor. Au cântat şi au dansat ca-n anii tinereţii, au spus snoave şi ghicitori, au cusut și croșetat şi au depănat amintiri.

Elena Ghidiu, meșter popular cu o experiență considerabilă, spune că brodatul și croșetatul sunt nu doar o tradiție care trebuie reînviate, dar și o excelentă terapie.

Primele discipole sunt decise să se dedice acului și aței colorate. Tinerii artişti le-au demonstrat bunicuțelor că ștafeta este în mâini bune.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

tradiții , localitati , şezătoare , Orhei

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1639
Populația:
15041 locuitori
Logo

Ialoveni este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Ialoveni. Amplasat în centrul republicii, în valea rîului Işnovăţ, oraşul Ialoveni este situat la o distanţă de 10 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 15041 de locuitori. Prima atestare documentară a localităţii, cu numele Cheile Işnovăţului, datează din anul 1436. Denumirea Ialoveni a localităţii a apărut mult mai tîrziu, fiind menţionată într-un document din 1639.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.