Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
30 octombrie 2015, 16:20 views 11695
Tradiționala sărbătoare ”Toamna de aur” la Nisporeni (Foto)
30 octombrie 2015, 16:20 views 11695

Tradiționala sărbătoare ”Toamna de aur” la Nisporeni (Foto)

Nisporenenii sînt oameni gospodari și foarte ospitalieri, care știu să muncească cu spor, dar și să se odihnească frumos. Cel puțin, asta au demonstrat, pe 25 octombrie, participanții la tradiționala sărbătoare "Toamna de aur".

În acea zi, Piața Ștefan cel Mare din centrul orașului Nisporeni s-a transformat într-un iarmaroc mare, unde gospodarii și gospodinele din raion și-au scos la vedere tot ce au mai bun. Legumele și fructele producătorilor locali au inundat piața. Cele mai iscusite gospodine din satele nisporenene au adus cu ele bucate tradiționale. Meșterițele populare au venit cu cele mai frumoase lucrări confecționate de ele. O parte din primari au schimbat, pentru o zi, ținutele clasice pe costume naționale, iar în loc de mape și stilouri au luat în mînă păharul și ulciorul cu vin mustos.

Nu am ezitat să trecem pe la "casele mari", amenajate de către primării. Primul care ne-a ieșit în cale a fost chiar primarul orașului Nisporeni, Grigore Robu. "Azi am ieșit din tipare și am îmbrăcat costumul național, pentru a promova valorile naționale și tot ce ne reprezintă ca popor: începînd de la port și terminînd cu bucătăria noastră", a menționat edilul.

După cîteva clipe, ne pomenim în pragul casei mari a primăriei Brătuleni. Primarul, Nicolae Chercheja, mă întîmpină cu un zîmbet larg. "Am venit aici cu cele mai bune vinuri produse la fabrica din localitatea noastră, dar și cu brînză de oi cum nu mai are nimeni în raion", ni s-a lăudat dînsul. Pe masa de sărbătoare aburea o mămăliguță și o fripturică de-ți lăsa gura apă.

Mergen mai departe. În față îmi răsare casa mare a satului Bursuc. Aici gospodar e primarul Victor Rusu. Am înțeles din start: cartea de vizită a localității este mănăstirea Hîncu, căci era reprezentată pe mai multe lucrări de artizanat expuse aici. Edilul ne-a făcut și o invitație la hramul mănăstirii, pe 27 octombrie, menționînd că, grație acestui locaș, are de gînd să atragă la Bursuc cît mai mulți turiști.

Nici boldureștenii nu au rămas în umbră. În acest an, ei au bătut recordul cu cel mai mare bostan, prezentat la expoziția fructelor și legumelor. Pe lîngă un vin negru ca cerneala, primarul de aici, Vasile Miron, m-a servit și cu sărmăluțele pregătite de cele mai iscusite gospodine ale satului. Un deliciu adevărat, păcat că nu pot transmite gustul acelor bucate.

S-au prezentat frumos și primăriile care au în frunte femei-primari. Bunăoară, Maria Chircu de la Valea Trestieni, îmbrăcată în costum popular, putea fi confundată cu ușurință cu o artistă.

Iar Ecaterina Lazăr de la Vînători a adus cu sine la sărbătoare pînă și cearșaful din in din sunducul bunicii sale, dar și multe alte obiecte vechi, păstrate cu sfințenie de locuitorii din Vînători. Ce-i drept, a avut un regret – că nu a luat, în acea zi, de acasă, și ceva conserve, pregătite pentru iarnă de dînsa personal.

Autoritățile raionale au cheltuit pentru sărbătoare 38 mii de lei, bani ce au mers la premii, diplome și mențiuni.

Sursa: www.expresul.com

Cuvinte cheie:

sarbatoare , toamna , costum popular

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1885
Populația:
237 locuitori

Lupăria este un sat din cadrul comunei Malinovscoe, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Rîșcani și la 183 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 237 de oameni. Satul Lupăria a fost menționat documentar în anul 1885.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.