Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
14 februarie 2023, 17:00 views 24400
14 februarie 2023, 17:00 views 24400

Nisporeni – vatra morilor de vînt

Nisporeni este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Nisporeni. Amplasat în partea de vest a republicii, în Codrii Moldovei, de-a lungul rîului Nîrnova, oraşul Nisporeni este situat la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 12105 locuitori.

Prima menţiune documentară a localităţii Nisporeni se regăseşte în documentul de hotărnicire a moşiilor dat de domnitorul Moldovei, Gaspar Grațiani, în 4 ianuarie anul 1618.  Legenda susţine că denumirea localității se trage de la un oarecare Nicipor, care s-a stabilit în aceste locuri și ar fi întemeietorul localității.  Există încă o versiune care susține că numele localităţii vine de la solul nisipos al regiunii.

Conform datelor recensămîntului din 1774 la Nisporeni au fost atestate 73 de case, majoritatea localnicilor fiind impuși la bir. În anul 1803 satul Nisporeni ține de ocolul Bucovăț și are 108 locuitori care plătesc impozite. În 1784 în sat a fost ridicată o biserică din lemn, pentru ca în anul 1817 să fie construită biserica din piatră „Sf.Voievozi”.

Cu timpul localitatea se dezvoltă, în 1835 documentele oficiale menționează Nisporenii de Sus și Nisporenii de Jos, care mai tîrziu devin Nisporeni sat și Nisporeni tîrg. În anul 1868 în Nisporeni erau 4 uscătorii de fructe, 20 de mori de vînt, 3 mori cu cai, 340 de crame și teascuri, un atelier de produs butoaie. Din secolul al XIX-lea la Nisporeni se construiesc mai multe mori de vînt, care în anul 2005 au devenit simbolul orașului, fiind reprezentate pe stema și drapelul orașului. Nisporeni se dezvoltă cu ritmuri rapide, în 1907 aici înfiinţîndu-se staţia telefonică și un spital. În anul 1940, pentru o perioadă scurtă orașul Nisporeni devine centrul administrativ al raionului cu același nume, revenind la acest statut în 1967.

În anii 60-70 ai secolului XX la Nisporeni se construiesc cîteva școli, grădinițe si un spital. În 1957 la Nisporeni s-a deschis școala muzicală, din 1974 funcționează o școală de pictură. Se dezvoltă potențialul industrial la localității fiind puse în funcțiune 2 fabrici de vinuri, o fabrică de lactate, una de conserve, o fabrică de producere a cărămizilor, o fabrică de confecții, cîteva organizații de construcții și o bază auto.

Ramura de bază a economiei orașului Nisporeni este industria prelucrătoare. Oraşul este inclus în Programul naţional „Drumul Vinului”. Localitatea este înconjurată de circa 700 de ha de viță de vie, dintre care suprafețe mari ocupă soiurile  albe (Aligote, Sauvignon, Chardonay). În oraș funcţionează două întreprinderi de prelucrare a strugurilor.  

Instituțiile de cultură din oraș sînt reprezentate de 5 biblioteci publice, casa de cultură, muzeul local. Pe teritoriul orașului sînt amplasate 5 obiective sportive, inclusive stadionul unde se desfășoară competițiile sportive. În Nisporeni își desfășoată activitatea un post local de televiziune și este editat un ziar local.

Cuvinte cheie:

Moldova , localitati , turism , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1651
Populația:
1185 locuitori

Temeleuţi este un sat şi comună din raionul Floreşti. Localitatea Temeleuţi este situată la distanța de 28 km de orașul Florești și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1185 de oameni. Satul Temeleuți este menționat documentar în anul 1651.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.