Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
30 noiembrie 2015, 11:50 views 7783
În Mihăileni s-a deschis centrul de zi pentru persoane vîrstnice
30 noiembrie 2015, 11:50 views 7783

În Mihăileni s-a deschis centrul de zi pentru persoane vîrstnice

Mai mult de jumătate din locuitorii satului Mihăileni, raionul Râşcani sunt persoane în etate. Şi aşa cum majoritatea dintre ei rămân fără un ajutor la bătrâneţe, Primăria localităţii a decis să le uşureze viaţa şi le-a deschis un centru de zi. Bătrânii spun că le va fi mai uşor de azi înainte.

Zina Dodiţa are 75 de ani. A crescut doi copii, care acum însă sunt departe. La Centru, femeia spune că va găsi cu cine să schimbe o vorbă și astfel timpul va trece mai ușor. Soarta bătrânei o împart și alți locuitori ai satului Mihăileni.

Centrul de zi pentru persoanele vârstnice va asista lunar 30 de beneficiari. Jumătate din ei vor beneficia de plasament de zi, iar jumătate vor lua doar prânzul de la cantina socială la domiciliu. Serviciile vor fi prestate prin rotație, astfel ca în fiecare lună să beneficieze de ele cât mai mulți vârstnici.

De serviciile Centrului beneficiază bătrâni care au o capacitate scăzută de autodeservire şi necesită supraveghere.

„Am stat de vorbă cu asistenții sociali și am înțeles că bătrânii necesită o socializare. Ideea a venit să facem un astfel de centru, pentru ca persoanele de vârsta a treia să nu simtă că sunt abandonați", afirmă Valerian Cecan, primarul satului Mihăileni.

Din cei peste două mii de locuitori ai satului Mihăileni, 50 la sută sunt persoane vârstnice.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

centru , persoane virstnice

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1508
Populația:
1309 locuitori

Flămînzeni este un sat din cadrul comunei Coşcodeni, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Sîngerei și la 102 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1309 oameni. Satul Flămînzeni a fost menționat documentar în anul 1508.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.