Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
29 septembrie 2014, 14:17 views 11241
Festivalul Mărului, sărbătorit la Soroca
Foto: stiripozitive.eu
29 septembrie 2014, 14:17 views 11241

Festivalul Mărului, sărbătorit la Soroca

De patru ani mărul are festival. Se întîmplă la Soroca. Ediţia curentă a reunit sîmbătă în piaţa Libertăţii peste 50 de agenţi economici, fermieri, producători de tehnică agricola si echipamente. Unii participanţi şi-au împodobit pălăriile cu simbolul festivalului - flori de măr, transmite Mesager.

Defilarea fermierilor-pomicultori, expoziţiile de mere şi de tehnică agricolă, concursurile culinare, horele în care s-au prins participanţii, au fost ingredientele sărbătorii Mărului.

În raionul Soroca plantaţiile de mere ocupă circa 800 de mii de hectare, anual sunt culese peste 45 mii tone de mere. Perspectiva de a exporta în Uniunea Europeană le dă mari speranţe producătorilor, conştienţi că au de parcurs o cale lungă. „Pentru a exporta în UE trebuie mult de muncit,trebuie calitate bună,ceea ce în gospodăriile mici nu s-a făcut", spune Vasile Eftodi, producător de mere.

„Producătorii noştri se vor descurca. Faptul că ei uneori se plîng e o tradiţie la toţi fermierii, dar ei ştiu a rezolva problemele, ne-au salvat ţara în 2012, cînd a fost cea mai dură secetă - vom salva ţara în cele mai grele embargouri", afirmă ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov.

În calitate de oaspeţi ai festivalului au fost ambasadori, deputaţi, preşedinţi de raion, delegaţiile partenerilor Consiliului raional Soroca venite din Ucraina şi România.

Din anul trecut, Festivalul Mărului este sărbătorit la nivel naţional.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

fructe si legume , Festival , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1622
Populația:
1725 locuitori

Calaraşovca este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Berezovca şi Calaraşovca. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1725 de locuitori. Satul Calaraşovca este situat la o distanţă de 30 km de oraşul Ocniţa şi la 210 km de Chișinău. Satul  Calaraşovca a fost întemeiat în anul 1622.  

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.