Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
23 august 2017, 16:30 views 5994
„Ziua Băștinașului” la Lozova
23 august 2017, 16:30 views 5994

„Ziua Băștinașului” la Lozova

Nimic mai frumos și mai dorit decît baștina – este un adevăr știut din moși-strămoși de lozoveni, care organizează deja al doilea an consecutiv, pe 27 august, „Ziua Băștinașului".

Lozova își așteaptă toți băștinașii, inclusiv pe cei plecați în lumea mare, dar și oaspeți ca să cinstească împreună vatra, neamul, să se bucure împreună de baștină, aflîndu-se alături de cei dragi, pe pămîntul pe care s-au născut, aici unde casa e casă, masa e masă și cerul e cer, unde dorul le este alinat.

În cadrul sărbătorii este preconizat un program de zile mari, cu distracții pe orice gust, pentru toate vîrstele. Veți putea savura din plin programul gastronomic special cu CEA MAI MARE MĂMĂLIGĂ A BĂȘTINAȘILOR CU FRIPTURĂ, ca la mama acasă.

Veți putea admira expozițiile: „Bogățiile Moldovei", „Pîine de ritual", "Fotografii vechi din localitate", "Obiecte de artizanat ale meșterilor din localitate", pregătită de Asociația "Etnolozia" și expoziția cu obiecte din muzeul localității cu genericul: „Omul care nu-și cunoaște trecutul, nu are viitor".

Vă așteaptă și un program artistic deosebit, cu evoluarea artiștilor-băștinași, iată doar cîteva nume sonore: Olga Ciolacu, Ion Oprea, Tudor Ungureanu, Oxana Crăciun, Rodica Druță Hămuraru etc.

În încheierea sărbătorii de zile mari de la Lozova veți fi invitați să încingeți, adevărata horă a Moldovei.

Salutabilă inițiativa lozovenilor de sărbătorire a Zilei Baștinei, cu atît mai mult că cînd faci ceva frumos pentru baştină, te ridici şi tu în ochii băştinaşilor, dar și a întregii țări.

Baștina nu poate exista fără oameni, nici noi fără ea, iar în acest context nimic mai frumos și mai adevărat decît chemarea și totodată invitația lozovenilor: VĂ AȘTEPTAM CU DRAG ACASĂ, LA BAȘTINA CEA MAI FRUMOASĂ!

Să împărtășim deci adevărata fericire cu lozovenii, să sărbătorim Ziua Baștinei, facînd-o întru binele țării și întregului poporului nostru popor!

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

sarbatoare , sat

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1523
Populația:
364 locuitori

Izvoare este un sat din cadrul comunei Pohrebeni, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 38 km de oraşul Orhei şi la 84 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 364 de oameni. Satul Izvoare a fost menționat documentar în anul 1523.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.