Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
23 aprilie 2014, 12:04 views 13985
Festivalul folcloric din Teleneşti a adunat colectivele artistice din zonă
Foto: trm.md
23 aprilie 2014, 12:04 views 13985

Festivalul folcloric din Teleneşti a adunat colectivele artistice din zonă

Bucuria Învierii este sărbătorită şi astăzi la Teleneşti. Tradiţional, a treia zi de Paşte, aici este organizat festivalul folcloric „De la lume adunate". Vizitatorii s-au bucurat de muzică bună, dar au avut posibilitatea să-şi cumpere şi obiecte de artizanat, confecţionate de cei mai iscusiţi meşteri populari din ţară.

Cîntecele pascale şi mirosul de cozonac au pus stăpînire pe centrul oraşului Teleneşti. 17 colective folclorice din toate satele vecine şi-au pus la bătaie imaginaţia şi au atras atenţia juriului prin originalitatea muzicii sau prin frumuseţea mesei de sărbătoare.

Şi dacă unii au pus în capul mesei oul încondeiat, ca simbol suprem al sărbătorilor pascale, alţii au optat pentru bucate alese.

La festival şi-au dat întîlnire şi cei mai iscusiţi meşteri populari din ţară. Unul dintre ei este Olga Mardari. De mai bine de 30 de ani, femeia are pasiunea împletitului din fibre vegetale.

Chiar dacă unele lucrări sînt doar de admirat, nu şi de cumpărat, vizitatorii tîrgului nu au plecat cu mîna goală de la expoziţie.

Organizatorii festivalului spun că deşi întîmpină dificultăţi financiare, nu vor renunţa la unul dintre puţinele evenimente din localitate, ce reuneşte iubitorii de frumos şi tradiţii.

Tot azi, autorităţile raionale din Teleneşti au decis să redenumească şcoala muzicală din localitate, din Barbu Lăutaru în „Gheorghe Mustea". Conducerea din Teleneşti şi-a argumentat decizia prin faptul că maestrul Mustea, cel care a dus faima ţării peste tot în lume, este originar din Teleneşti.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

localitati , cultura , Festival , folclor , moldovenii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1775
Populația:
1008 locuitori

Ciobalaccia este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Flocoasa și Ciobalaccia. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Cantemir și la 135 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1008 oameni. Satul Ciobalaccia a fost menționat documentar în anul 1775.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.