Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
10 septembrie 2018, 17:10 views 12825
Primele plăcuțe de înmatriculare cu design neutru, înmînate la Tiraspol
10 septembrie 2018, 17:10 views 12825

Primele plăcuțe de înmatriculare cu design neutru, înmînate la Tiraspol

Reprezentantul special al președintelui în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, a înmînat luni, 10 septembrie, primele plăcuțe de înmatriculare moldovenești cu design neutru, la biroul de înregistrare a vehiculelor din Tiraspol.

Într-un comunicat de presă al Misiunii OSCE din Chișinău, se menționează că Franco Frattini vizitează Republica Moldova pe 9 și 10 septembrie pentru a marca un nou moment important realizat de către părți în procesul de reglementare transnistreană.

Chișinăul și Tiraspolul și-au îndeplinit angajamentul asumat în Protocolul 5+2 de la Roma din 30 mai – de a deschide două birouri de înregistrare a vehiculelor pe 1 septembrie, în conformitate cu acordul din 24 aprilie privind mecanismul de participare a vehiculelor din regiunea transnistreană la traficul rutier internațional. Situate în orașele de pe malul stîng, Tiraspol și Rîbnița, cele două birouri au fost deschise cu finanțare din partea Președinției italiene a OSCE și a Misiunii OSCE în Moldova.

„Un mecanism pe deplin operațional care permite vehiculelor să participe la traficul rutier internațional aduce beneficii tangibile populației. Este o confirmare a implicării și a voinței politice lăudabile ale conducerilor de la Chișinău și Tiraspol pentru a face progrese în procesul de reglementare", a declarat reprezentantul special Franco Frattini. „Acordul implementat îmi reconfirmă încrederea totală că părțile vor onora angajamentele rămase din Protocolul 5+2 de la Roma de a finaliza prioritățile restante din „pachetul din opt puncte" ce țin de telecomunicații, cazuri penale și libera circulație", a mai spus oficialul.

Comentînd evenimentul, noul șef al Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch, a spus că „este foarte încurajator să vedem cum rezultatele eforturilor neobosite ale părților la fața locului aduc beneficii în viața oamenilor de pe ambele maluri".

De la începutul anului 2018, adițional acordului privind plăcuțele de înmatriculare, părțile au implementat acorduri privind accesul la terenurile agricole din raionul Dubăsari, funcționarea școlilor de pe malul stîng cu predare în grafia latină, aplicarea apostilei pe actele de studii universitare din Transnistria, precum și deschiderea podului între localitățile Gura Bîcului și Bîcioc. Odată cu soluționarea aspectelor legate de libera circulație, cazurile penale și implementarea acordului în domeniul telecomunicațiilor, va fi realizat angajamentul părîilor documentat în protocolul rundei 5+2 de la Roma – de a finaliza pe deplin „pachetul din opt puncte" pînă la sfîrșitul anului 2018.

Sursa: ipn.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1920
Populația:
432 locuitori

Trifeştii Noi este un sat din cadrul comunei Moscovei, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Cahul și la 166 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 432 de oameni. Satul Trifeştii Noi a fost înființat în anul 1920.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.