Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
02 octombrie 2012, 15:50 views 8434
02 octombrie 2012, 15:50 views 8434

În Moldova a fost descoperit un monument antropologic de importanță mondială

În apropierea satului Cealîc, raionul Taraclia a fost descoperită o stațiune care datează din mileniul V î. Hr

Inițial, teritoriul acesteia a fost supus prospecțiunii geomagnetice, prin care au fost conturate structurile antice prin stratul de pămînt. Această prospecțiune a permis de a estima fără săpături dimensiunile vechii stațiuni, planul acesteia, forma și orientarea locuințelor.

Potrivit oamenilor de știință vechea așezare a fost fondată de populații venite din regiunea balcanică.

Doctorul în istorie Igor Manzura consideră că stațiunea a fost fondată de populații originare din Balcani. „În acea perioadă în Balcani era răspîndită cultura Gumelnița. Purtătorii acestei culturi s-au strămutat pe teritoriul actual al Ucrainei și Moldovei”, - a opinat acesta în interviul acordat GRT.

Săpăturile arheologice au permis descoperirea unor ruine ale unei case mari din chirpici. În opinia arheologilor, această descoperire este un monument antropologic nu doar de importanță locală, ci mondială.

 

Sursa: enews.md

Cuvinte cheie:

Moldova , localitati , istoria , descoperire

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1911
Populația:
275 locuitori

Zarojeni este un sat din cadrul comunei Gura Căinarului, raionul FloreştiSatul Zarojeni este situat la distanța de 16 km de orașul Florești și la 145 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 275 de oameni. Satul Zarojeni a fost întemeiat în anul 1911.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.