Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
12 septembrie 2018, 16:51 views 13081
Gunoiștea de la Trușeni amenință securitatea ecologică a capitalei (Video)
12 septembrie 2018, 16:51 views 13081

Gunoiștea de la Trușeni amenință securitatea ecologică a capitalei (Video)

Gunoiștea neautorizată din comuna Trușeni amenință securitatea ecologică a capitalei.

De această părere este președintele Fundației pentru Dezvoltare Ecologică „Ecodava", Oleg Sclifos. Într-un interviu pentru NTV Moldova acesta a susține că administrația comunei Trușeni tergiversează procesul de închidere a gropii de gunoi din localitate.

De menționat că pe marginea acestui acest caz Procuratura Generală a intentat un dosar penal încă în luna martie, însă accesul spre acest poligon a fost închis abia recent. Potrivit ecologiștilor, închiderea drumului spre acest poligon de depozitare a deșeurilor este o măsură ineficientă, deoarece gunoiul continuă să polueze aerul, solul și apa, iar jurnaliștii de la NTV au observat urme proaspete ale roților de camioane care continua să aducă deșeurile în zonă.

„Consecințele nefaste pe care le are groapa de gunoi de la Trușeni asupra mediului devin mai vizibile pe timp de ploaie. Șuvoaiele care spală deșeurile se scurg în lacul din localitate. Deși locul este închis am găsit urme proaspete ale autospecialelor, semn că aici continuă depozitarea deșeurilor. Într-o ședință operativă din luna august de la Primăria Capitalei, primarul general interimar a declarat că teritoriul pe care se află groapa de gunoi a ajuns în proprietate privată, iar responsabilii din cadrul Primăriei Trușeni neagă că ar fi autorizat deschiderea unei gunoiști pe acest teritoriu", a menționat Sclifos.

În prezent drumul spre groapa de gunoi din comuna Trușeni este blocat cu bariere de beton.

„Gunoiștea din Trușeni va lovi dur și asupra situației ecologice din capitală. Chiar acum, pe timp de ploaie, vedem cum toate apele reziduale și subterane și apele de suprafață se scurg direct în rîu. Este o situație alarmată și, cu siguranță, nu trebuie tolerată. Ne dăm seama că, dacă o sacoșă de plastic are nevoie de o sută de ani pentru a se descompune, ce cadou facem noi naturii pe sute de ani înainte. Este foarte urît ceea ce se întîmplă", a conchis ecologistul.

De menționat că 90 la sută dintre gropile de gunoi din Republica Moldova sînt neautorizate.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

ecologie , Gunoiște , Trușeni

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1435
Populația:
1829 locuitori

Cuhneşti este un sat şi comună din raionul Glodeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bisericani, Cot, Serghieni, Tomeştii Vechi și Cuhneşti. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Glodeni și la 163 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1829 de oameni. Satul Cuhnești a fost menționat documentar în anul 1435.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.