Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
29 noiembrie 2015, 13:30 views 9923
Un muzeu în aer liber la Zagarancea
29 noiembrie 2015, 13:30 views 9923

Un muzeu în aer liber la Zagarancea

File din istoria ţării, întruchiparea tradiţiilor strămoşeşti înfrumuseţează curtea Centrului cultural-sportiv din Zagarancea. Aici, la iniţiativa lui Sebastian Andriuţă, antrenor la Şcoala raională de Sport, locuitor al acestui sat, a fost amenajat un fel de muzeu în aer liber unde găseşti un cal care bea apă la uluc, o fântână cu cumpănă, cetatea de la Soroca, straturi de flori, alei, un havuz, relateazăunghiul.info.

Cel care a gândit cum să instaleze piesele de decor, să le găsescă locul potrivit, Sebastian Andriuţă, spune că fiecare element îşi are istoria sa: „Fântâna pe care am văzut-o în Grecia, mi s-a părut că seamănă cu fântânile moldoveneşti şi nu ar fi rău să fie adăugată o cumpănă, ulucul pentru adăpatul cailor. Am făcut o planificare cum să aranjăm astfel, încât elementele să ne reprezinte. E centrul satului şi am spus că trebuie să arate frumos".

Toate lucrările au fost realizate împreună cu copiii din sat, elevi la gimnaziu. „Cât e de plăcut când trec pe alături şi văd rodul muncii tinerilor. Mă bucur că avem în sat aşa un loc unde poţi să te odihneşti, dar şi să admiri tot ce vezi aici", a punctat Cristina, elevă la gimnaziul local.

De altfel, şi Sebastian Andriuţă spune că a implicat copiii în amenajarea parcului pentru ca aceştia să pună preţ pe fiecare lucru care este realizat, să îl păstreze.

Dacă la realizarea lucrărilor de o valoare mai mare se implică finaniciar primăria, la amenajarea micului parc-muzeu în aer liber au dat o mână de ajutor sponsorii. „Am solicitat ajutor financiar de la prieteni noştri, diferiţi agenţi economici din oraşul Ungheni, locuitori ai satului Zagarancea", zice Andriuţă. Cu ajutorul acestora au fost procurate elementele decorative, florile, chiar şi acei 560 de arbuşti care au fost plantaţi pe alee. Totodată şi trei brazi au fost sădiţi, care la sărbătorile de Crăciun vor fi împodobiţi cu jucării şi luminiţe.

Interloctorul afirmă că în curând în curtea din centrul cultural-sportiv vor apărea şi alte elemente decorative, doar că nu a vrut să divulge care vor fi acestea. „Vreau să fie o surpriză pentru toţi. Cu siguranţă va avea legătură şi cu sportul, deoarece satul nostru anume prin sport e cunoscut", a conchis antrenorul.

Sursa: provincial.md

Cuvinte cheie:

muzeu , istoria , localitati

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772
Populația:
1479 locuitori

Rotunda este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Rotunda și Hlinaia Mică. Satul Rotunda este situat la o distanţă de 15 km de orașul Edineț, la 24 km de stația de cale ferată Brătușeni și la 215 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1479 de oameni. Prima mențiune documentară a satului Rotunda datează din anul 1772.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.