Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
18 iunie 2016, 15:11 views 8281
Locuitorii comunei Zagarancea contribuie la promovarea culturii (Foto)
18 iunie 2016, 15:11 views 8281

Locuitorii comunei Zagarancea contribuie la promovarea culturii (Foto)

Locuitorii comunei Zagarancea din raionul Ungheni au cu se mîndri. Astăzi, în localitate a fost inaugurat un muzeu al satului în aer liber. Inițiativa aparține sătenilor, care doreau să aibă o parte din amintirile copilăriei. Cetățenii își propun, astfel, să contribuie la promovarea tradițiilor și a patrimoniului cultural lăsat de strămoși.

În muzeu sînt expuse diverse obiecte vechi, instrumente, dar și articole din zestrea bunicei:

„Mă mîndresc că în satul meu de baștină Zagarancea s-a deschis un așa muzeu frumos și sperăm că o să fie vizitat de alții, pentru a vedea tezaurul nostru."

„Este extraordinar de bine, foarte frumos. În special pentru copii să vadă cum a fost și cum este acum. E super tare, bravo."

Gospodinele și-au demonstrat măiestria în arta culinară și au gătit cele mai gustoase plăcinte și sarmale.

„Este o zi importantă astăzi la noi. Am pregătit din bucate tradiționale. Avem sarmale, cozonac și plăcinte poale lungi".

„Am depus efort, plăcere și satisfacție și clar lucru pentru a continua tradițiile, ne străduim tinerei generații să le transmitem toate datele."

Primarul localității susține că cetățenii au fost foarte receptivi și au contribuit la deschiderea acestei instituții culturale.

„Dacă luăm cu cinci ani în urmă, aici, era dezastru. Dar ne-a dat Dumnezeu putere să facem acest lăcaș scump pentru a promova cultura neamului. Pentru că tot ce este mai scump noi le dăm copiilor, viitorul societății noastre, a țării noastre", a declarat primarul comunei Zagarancea din Ungheni, Mihail Burlacu.

„Am fost în multe țări, fie cu muzica, fie cu sportul. Și am văzut niște lucru extraordinare. Păi și m-am gîndit, de ce acolo se poate, dar la noi nu se poate. Avem atîtea tradiții, atîtea obiceiuri, avem atîtea lucruri vechi și frumoase", a relatat inițiatorul proiectului, Sebastian Andriuţă.

La eveniment a participat și ministrul Culturii, cel al Tineretului și Sportului, precum și deputați din Parlament.

„Este bine ca cu toții să ne îngrijim ca trecutul și tezaurul nostru patrimonial pe care ni l-au lăsat strămoșii să fie cunoscut de generațiile în creștere. Astăzi la Zagarancea un eveniment excepțional, foarte frumos, plin de suflet și de căldură, plin de unitate dintre cetățeni și primărie, și primar", a specificat ministrul Culturii, Monica babuc.

Sărbătoarea a fost încheiată cu un concert susținut live de interpretul Ion Paladi.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

cultura , muzeu , localitati

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1433
Populația:
819 locuitori

Novaci este un sat din cadrul comunei Tuzara, raionul Călăraşi. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Călărași și la 56 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituis 819 oameni. Satul Novaci a fost menționat documentar în anul 1433.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.