Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
12 noiembrie 2015, 10:47 views 8622
Într-un sat din Găgăuzia s-a deschis „Muzeul  viu al covorului
12 noiembrie 2015, 10:47 views 8622

Într-un sat din Găgăuzia s-a deschis „Muzeul viu al covorului

În Autonomia Găgăuză ţesutul manual al covoarelor devine o activitate populară pentru tinerii de astăzi.

Astfel, în satul Gaidar din Autonomia Găgăuză s-a deschis „Muzeul viu al covorului". Acest proiect a fost lansat cu sprijinul administraţiei locale.

Potrivit unui reprezentant al Primăriei satului Gaidar, Galina Gapsamun, obiectivul Muzeului este de a renaşte şi a transmite tradiţiile străvechi de confecţionare a covoarelor. În acest scop, în sat a fost creată şi o organizaţie obştească "Tinerii satului Gaidar", ai cărei membri au decis să întoarcă tradiţia strămoşească – ţesutul manual al covorului găgăuz.

Primarul satului, Ilia Chiosea a spus pentru sputnik.md că, covoarele găgăuze sunt cunoscute nu numai în Moldova, dar şi peste hotarele ei, cum ar fi în Turcia, Rusia, Anglia chiar şi în Statele Unite ale Americii. "Covoarele noastre devin obiecte permanente pentru expoziții internaționale de meșteșuguri tradiționale", a declarat primarul.

Reamintim că informații exhaustive despre Alesul covoarelor; Ţesutul popular decorativ; Broderii; Croşetare; Împletitul din salcie; Împletitul din paie; Împletitul din pănuşi de porumb; Împletitul din papură; Prelucrarea artistică a lemnului; Prelucrarea artistică a pietrei; Ceramica populară; Prelucrarea artistică a pielii şi a blănurilor; Prelucrarea artistică a metalelor pot fi vizualizate la compartimentul «CULTURA» - Мeşteşuguri populare al proiectului moldovenii.md.

Sursa: provincial.md

Cuvinte cheie:

muzeu , Găgăuzia , covoare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1793
Populația:
1193 locuitori

Dzerjinscoe este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Dzerjinscoe este unicul sat din comuna cu același nume. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Dubăsari și la 43 km de Chișinău. Populaţia satului Dzerjinscoe alcătuia 1193 oameni în anul 2011. Satul Dzerjinscoe a fost menționat documentar în anul 1793 cu denumirea Carantin.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.