Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
26 aprilie 2018, 15:58 views 13273
În Găgăuzia a început procesul de evacuare a stocurilor de pesticide
26 aprilie 2018, 15:58 views 13273

În Găgăuzia a început procesul de evacuare a stocurilor de pesticide

În satul Gaidar din autonomia găgăuză a demarat campania de ambalare şi evacuare a pesticidelor stocate în depozitele istorice din localitate.

Acţiunea este organizată şi coordonată de Ministerul Apărării şi o companie din Marea Britanie, care au adus în teritoriu echipamentul necesar pentru exportarea a circa 60 de tone de deşeuri toxice, dislocate în depozite din apropierea satului Gaidar.

Activităţile de evacuare a stocurilor de pesticide din autonomie sunt susţinute de Executivul de la Comrat şi autorităţile locale din raionul Ceadâr-Lunga, satele Gaidar şi Copceac. Başcanul Irina Vlah a solicitat membrilor administraţiei regiunii să acorde tot sprijinul în procesul de transportare a chimicalelor.

Lucrările din Gaidar se preconizează să fie finalizate timp de două săptămâni, după care măsuri similare vor fi întreprinse în localitatea Copceac.

Acţiunile din UTA Gagauz-Yeri se desfăşoară în cadrul Proiectului Fondului de Încredere NATO/PpP pentru distrugerea pesticidelor şi produselor chimice periculoase din Republica Moldova. Până în prezent, Ministerul Apărării a transportat transfrontalier şi a distrus în Polonia 957 tone de deşeuri de pesticide din cele 1 269 tone planificate, din raioanele Anenii Noi, Basarabeasca, Cahul, Călăraşi, Comrat, Donduşeni, Glodeni, Ialoveni, Leova, Făleşti, Soroca şi Taraclia.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Găgăuzia , evacuare , Pesticide

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772
Populația:
1479 locuitori

Rotunda este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Rotunda și Hlinaia Mică. Satul Rotunda este situat la o distanţă de 15 km de orașul Edineț, la 24 km de stația de cale ferată Brătușeni și la 215 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1479 de oameni. Prima mențiune documentară a satului Rotunda datează din anul 1772.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.