Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
02 iunie 2022, 11:00 views 62297
02 iunie 2022, 11:00 views 62297

Zăbriceni – un centru spiritual din nordul Moldovei

Zăbriceni este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte localităţile Zăbriceni și Onești. Satul Zăbriceni este situat la o distanță de 16 km de orașul Edineţ, la 14 km de stația de cale ferată Brătușeni și la 218 km de Chişinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 1230 de oameni.

Prima atestare documentară a satului Zăbriceni (în actul original Zubriceni) din ținutul Hotin, datează din 17 aprilie 1429, fiind dăruit de Alexandru cel Bun lui Radu grămătic pentru slujbă dreaptă și credincioasă. La 7 martie 1528 domnitorul Petru Rareș dăruia logofătului Toader cîteva sate printre care și Zubriceni. Documentul specifică că satul a ajuns să fie domnesc, după ce a fost dăruit de Marica, fata lui Hîncu paharnic, lui Bogdan voievod. În 1621 a patra parte din satul Zubriceni a fost cumpărată de Gheorghiță Jora pentru 100 de ughi de galbeni de la mănăstirea Sf.Sava. La 1628 părți din satul Zubriceni vor fi tot în stăpînirea lui Gheorghiță Jora, care însă schimba la acea dată cu Solonca Pilipovschi o pătrime din Bliscinăuți cu o pătrime din Zubriceni. În 1632 copiii lui Simion Jora își împart moșiile printre care și satul Zubriceni. Cu timpul, părți din Zubriceni au ajuns din nou în posesia mănăstirii Sf.Sava, fiind zălogite de proprietari pentru obținerea banilor.

În perioada sovietică satul Zăbriceni era sediul gospodăriei colective „Miciurin”. În sat activa școala medie, casa de cultură cu instalație de cinematograf, bibliotecă, ambulatoriu, spital, farmacie, creșă, moară, oficiu poștal, librărie, magazine.

Mănăstirea „Naşterea Domnului” din satul Zăbriceni, a luat fiinţă pe data de 4 august 1999, în ziua de pomenire a Sfîntului Mucenic Foca, fiind amplasată pe teritoriul fostului sanatoriu de odihnă şi tratament „Albinuţa”. Aici s-a stabilit un grup de 8 fraţi, în frunte cu egumenul Damian, stareţul schitului „Sf. Mc. Vichenitie şi Dorimedont” dependent de Mănăstirea Noul Neamţ, de la Chițcani.

Pe lîngă Mănăstire, cu binecuvîntarea şi străduinţa episcopului Dorimedont, a fost înfiinţat Liceul Teologic de băieţi „Sfîntul Sfinţit Mucenic Foca”, care şi-a început activitatea în septembrie 1999.

În anul 2004 pe teritoriul Mănăstirii s-a înfiinţat Facultatea de Teologie Pastorală din Edineţ - o instituţie superioară de învăţămînt. Biblioteca teologică a facultății este cea mai mare din Moldova cu peste 12.000 de cărţi şi peste 60.000 de volume în format electronic. Şcolile teologice au şi un site pe internet unde este găzduită şi pagina Mănăstirii.

În 2007, Seminarul Teologic Liceal a fost reorganizat şi a primit numele "Episcopul Dorimedont", în cinstea fondatorului lui.

Cuvinte cheie:

Moldova , localitati

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1913
Populația:
147 locuitori

Valea Coloniţei este un sat din cadrul comunei Dolinnoe, raionul Criuleni. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Criuleni și la 15 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 147 de oameni. Satul Valea Coloniţei a fost înființat în anul 1913.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.