Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
„Rețeta succesului” conducătorilor din satele Slobozia Mare și Văleni (Foto)

„Rețeta succesului” conducătorilor din satele Slobozia Mare și Văleni (Foto)

Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) a organizat, pe data de 16 iunie curent, a doua vizită de studiu în două sate din raionul Cahul – Slobozia Mare și Văleni.

Potrivit unui comunicat al CALM, zeci de femei-primar, cu un grad diferit de experiență în fruntea localităților, au avut ocazia să cunoască istorii de succes și modalități de implementare a unor proiecte viabile pentru dezvoltarea localităților.

Participantele au fost salutate Nadejda Darie, secretar coordonator al RF din cadrul CALM și Svetlana Andrieș, reprezentant al proiectului UN Women "Femei în politică". Nadejda Darie a menționat că potențialul unei femei în funcție de conducere este deosebit de mare și trebuie valorificat. Un exemplu concludent în acest sens sînt primărițele cu o experiență de invidiat, care au reușit să schimbe fața localităților pe care le conduc și care au ce împărtăși colegelor lor.

Valentina Carastan, primarul localităţii gazdă, la al treilea mandat, a accentuat că rețeta succesului rezidă în comunicarea permanentă cu locuitorii și tendința permanentă de a-i ghida în activități menite să ducă la dezvoltare. Totodată, Valentina Carastan a specificat că, în orice caz, cuvîntul de ordine trebuie să fie activismul și dorința de a utiliza toate resursele și capacitățile.

Drept confirmare a celor spuse, consilierul local la al doilea mandat, Elena Gîrneț a relatat despre inițiativele desfășurate în scopul implicării femeilor în procesul decizional la nivel local. Colega sa, Svetlana Tecuci, a prezentat rezultatele obținute în urma instruirii și formării continue a femeilor consilieri locali.

Ulterior, edilul Valentina Carastan a făcut o retrospectivă privind cele mai valoroase proiecte implementate în localitate. Olga Rotaru Olga , directorul grădiniței de copii, a vorbit despre punțile de prietenie lansate cu instituții similare din România. Arbuz Nicolae, directorul căminului cultural din localitatea gazdă, a făcut o prezentare a schimbului cultural de pe ambele maluri de Prut. De asemenea participanții au vizitat muzeul de istorie și etnografie din sat.

În partea a doua a vizitei de studiu, participanții au făcut un tur al localității Văleni- recunoscută prin împrejurimi ca slujitoare loială a culturii și frumosului. Din program nu a lipsit vizitarea curţii ţărăneşti ,,Casa Dorului" și a Muzeului Pîinii, devenite punct de reper în regiune.

Sursa: provincial.md

Cuvinte cheie:

Cahul , sat , femei , primaria , congres

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1609
Populația:
942 locuitori

Zgărdeşti este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Zgărdeşti, Bondareuca și Ciofu. Localitatea se află la distanţa de 16 km de oraşul Teleneşti şi la 90 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 942 de oameni. Satul Zgărdești a fost menționat documentar în anul 1609.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.