Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
30 iulie 2023, 15:00 Bucate tradiţionale views 58717
Comorile subterane ale satului Goteşti
Foto: trm.md
30 iulie 2023, 15:00 Bucate tradiţionale views 58717

Comorile subterane ale satului Goteşti

Deşi o bună parte din locuitorii satului Goteşti, Cantemir, muncesc din greu în ţări străine, satul lor de baştină prin izvoarele cu apă termală ar fi o sursă de venit şi un punct de agrement, or de proprietăţile curative ale acestei ape s-au convins atît conaţionalii noşti, cît şi cei de peste hotare. În prezent, sătenii folosesc doar apa izvorului din partea de nord-vest a comunei, relatează Radio Moldova.

Izvoarele din lunca Prutului aflate la o adîncime cu mult mai mare au fost astupate prin anii '80 ai secolului trecut. Decizia i-a aparţinut unui conducător al Unităţii Agricole din localitate, căruia nu-i plăcea că la izvoarele din Goteşti venea foarte multă lume, or vestea despre proprietăţile terapeutice deosebite ale apei depăşise hotarele localităţii.

Primarul Panaite Chicicov îşi aduce aminte că apa curgea pe o ţeavă din adîncul pămîntului. „Apa era lecuitoare, foarte mulţi locuitori ai satului, chiar şi cei din ţară, şi din Ucraina veneau şi se scăldau acolo, accesul fiind liber".

Apele geotermale cu un conţinut bogat de calciu, kaliu, magneziu şi alte elemente chimice aveau un efect benefic asupra pielii şi sistemului osos, tratînd diverse afecţiuni.

Izvoarele cu apă termală din regiune ce au fost descoperite prin anii '50 sînt astupate de aproape trei decenii.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

comoara , localitati , Moldova , apa , natura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1869
Populația:
9000 locuitori

Pervomaisc este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Slobozia și la 100 km de Chișinău. Populaţia satului Pervomaisc alcătuia 9000 de oameni în anul 2010. Satul Pervomaisc a fost menționat documentar în anul 1869 cu denumirea Cuciurgan.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.