Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
Festivalul pascal
Foto: publika.md

Festivalul pascal "Clopotele Învierii"a avut loc la Palanca (VIDEO)

Meşteri populari şi clopotari din toată ţara au participat luni la prima ediţie a Festivalului pascal "Clopotele Învierii". Evenimentul s-a desfăşurat în satul Palanca, raionul Călăraşi, în preajma bisericii seculare de lemn din localitate.

Participanţii spun că astfel de evenimente nu permit să dispară ocupaţiile moştenite din strămoşi. "Cred că e un lucru foarte bun, deoarece la moment foarte puţini copii, oameni de la noi din ţară pot să bată clopotele", a declarat un călugăr de la mănistirea Japca.

Şi meşterii populari sînt bucuroşi că îşi pot promova operele în cadrul acestor evenimente: "Am adus ce am avut mai bun, ceramică de-a noastră moldovenească. Începînd de la o strachină care ar putea fi înfrumuseţată cu prăjituri, cu copturi, am adus şi oale de pregătit pentru diferite feluri de bucate".

Vizitatorii au rămas încîntaţi de obiectele expuse la festival.

"Extraordinar. Mai mult decît atît că am procurat ceea ce nouă ne trebuieşte. Vom coace pîine. Ne gîndim să facem la Paştele Balajinilor cîte o păscuţă".

"Foarte interesant şi impresionant. Niciodată n-am văzut în sat să fie aşa ceva. Am luat o iconiţă s-o punem acasă să avem o amintire pentru noi".

Organizatorii promit că Festivalul Pascal "Clopotele Învierii" va continua în anii următori şi speră să se adune şi mai multă lume.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

Festival , manastire , muzica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
1783 locuitori

Maximovca este un sat și comună din raionul Anenii Noi. Maximovca este unicul sat din comuna cu același nume. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Anenii Noi și la 25 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1783 de oameni. Satul Maximovca a fost înființat în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.