Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
29 mai 2019, 16:30 views 19041
Un cuplu din Căușeni a demonstrat că și la țară poți crea o afacere de succes
29 mai 2019, 16:30 views 19041

Un cuplu din Căușeni a demonstrat că și la țară poți crea o afacere de succes

La marginea satului Ucrainca, nu departe de frontiera cu Ucraina, întîlnim una dintre cele mai mari ferme de oi de prin părțile Căușenilor.

Este vorba despre o afacere locală, a soților Stefanco, care cu ajutorul unui grant european, dar și cu propriile investiții, și-au extins ferma pînă la 240 de oi, iar în prezent producția anuală de brînză poate ajunge pînă la patru tone. Totul a început acum 11 ani, cu doar zece oi.

Tinerii au renunțat la viața urbană și au decis să se întoarcă la sat, unde au inițiat o afacere de familie. În 2016, soții Stefanco au cîștigat un grant european de 13 mii de euro. Cu acești bani au reușit să cumpere un răcitor de lapte, un pasteurizator și forme pentru brînză. Toate utilajele au fost importate din Bulgaria. Iar garajul tatei, a devenit în scurt timp o mică frabrică de brînză. Are și o sala de păstrare în care temperatura aerului nu depășește 10-15 grade Celsius – o temperatură normală pentru păstrarea brînzei.

Pe zi, tinerii produc pînă la 70 de kilograme de brînză. Un kilogram costă 80 de lei. Brînza o vînd de acasă, rareori ajung în piețe. Deși satul pare bine amenajat, în prezent, fiecare a treia casă este pustie. Iată de ce exemplu soților Stefanco arată că și la sate poți construi o afacere de succes.

Sursa: realitatea.md

Cuvinte cheie:

Căușeni , business

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
7430 locuitori

Peresecina este un sat şi comună din raionul Orhei. Peresecina este unicul sat din comuna cu acelaşi nume amplasat intr-o regiune colinară şi de şes, pe rîul Ichel, de-a lungul şoselei dintre Orhei şi Chișinău. Distanţa pînă la Chișinău este de 28 km, până la Orhei 18 km. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 7430 de oameni. Prima atestate documentară a satului datează din 4 mai 1436.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.