Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
O grădiniţă din raionul Drochia a trecut la energie pe biomasă şi solară (Foto)

O grădiniţă din raionul Drochia a trecut la energie pe biomasă şi solară (Foto)

Grădinița din satul Chetrosu, raionul Drochia, a fost modernizată recent, datorită asistenţei Uniunii Europene, în cadrul Proiectului „Energie şi Biomasă". Ca urmare, instituţia va fi asigurată anul întreg cu apă caldă, iar pe timp de iarnă cu căldură în toate încăperile.

Clădirea grădiniței din Chetrosu a fost construită în anii 70 ai secolului trecut, iar ulterior, din lipsă de resurse, a fost închisă mai mulţi ani. 16 ani în urmă primăria a redeschis instituția, însă vechiul sistem de încălzire ieşise din funcţiune şi o soluție temporară a fost construcţia sobelor ce încălzeau doar câteva încăperi din grădiniţă.

În 2017, la această grădiniţă a demarat proiectul de construcţie a unui sistem modern de încălzire pe biomasă şi de producere a apei calde de la energia solară. Investiţiile de proiectare a noului sistem şi de achiziţionare/instalare a două cazane performante pe bază de peleţi, precum şi a setului de colectoare solare, s-au estimat la aproximativ 69 de mii de euro. Comunitatea, de asemenea, a investit circa 20 de mii de euro, bani utilizaţi pentru sporirea eficienţei energetice a clădirii grădiniţei.

"Cheltuiam foarte mulţi bani pe lemne, cărbune și pe electricitate, dar era cald doar în cîteva încăperi. De acum înainte, cu acești bani vom putea încălzi bine toată suprafaţa instituției", a spus Aurelia Doschinescu, directorul grădiniţei.

Ion Prodan, primarul satului Chetrosu, afirmă că acest proiect este unul foarte bun pentru sat și pentru copiii care frecventează grădinița. „Uniunea Europeană ne-a oferit posibilitatea să realizăm ceea ce ne doream demult – să creăm condiții mai bune și pentru copii, și pentru angajații care activează la această instituție", a menţionat primarul.

„Energie şi Biomasă", etapa a doua, este un proiect realizat în 2015-2018, cu un buget total de 9,4 milioane de euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. În prezent, 236 de grădiniţe, şcoli, centre de sănătate sunt racordate la sisteme de încălzire pe biomasă în cadrul acestui proiect.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

Drochia , energie , grădiniţa

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1425
Populația:
4189 locuitori

Crihana Veche este un sat şi comună din raionul Cahul. Crihana Veche este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Cahul și la 180 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4189 de oameni. Satul Crihana Veche a fost menționat documentar în anul 1425.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.