Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
Drochia: O tradiţie inedită a doua zi de Paști
Foto: trm.md

Drochia: O tradiţie inedită a doua zi de Paști

Tradiţional, în a doua zi de Paşti la Sofia, Drochia, ca şi-n alte localităţi, se practică „datul în scrînciob". Drept răsplată, pentru această distracţie se oferă ouă roşii. Se spune că cine se dă în leagăn, îi va merge bine tot anul, relatează trm.md.

Aproape în fiecare gospodărie din satul Sofia este amplasat cîte un scrînciob. Tradiţia s-a mai păstrat pînă astăzi şi copiii cu ouă roşii prin traistă merg din ogradă în ogradă ca să se dea în leagăn.

În satul Sofia este un scrînciob mare amplasat şi în ograda bisericii.

„De dimineaţă m-am spălat cu ouă roşii şi am dat fuga la scrînciobul din ograda bisericii. Pentru asta am rugat-o pe mama să îmi vopsească mai multe ouă roşii pentru că este o tradiţie frumoasă", spune o localnică.

„Pentru a te da în scrînciob ne trebuie ouă roşii. Data viitoare voi vopsi mai multe ouă roşii", spune o altă băștinașă.

„La scrînciob important este să ai cît mai multe ouă , ca să te dai de mai multe ori. Din acest motiv această sărbătoare este tare iubită de copii", recunoaște unul dintre pici.

Pentru că în acest sat tradiţia se păstrează din strămoşi, gospodinele spun că vopsesc mai multe ouă, asta ca să aibă cu ce să-i răsplătească pe copii şi nepoţi.

La Sofia copii se dau în leagăn pentru a cîştiga cît mai multe ouă roşii doar în primele trei zile de după Paşte.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

tradiții , Paste , moldovenii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1484
Populația:
910 locuitori

Gangura este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Misovca, Homuteanovca, Gangura și Alexandrovca. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Ialoveni și la 49 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 910 oameni. Satul Gangura a fost menționat documentar în anul 1484.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.