Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
03 octombrie 2018, 11:31 Artele plastice views 10122
O tînără și-a propus să restaureze „Casa Mare” (Foto)
03 octombrie 2018, 11:31 Artele plastice views 10122

O tînără și-a propus să restaureze „Casa Mare” (Foto)

Are doar 18 ani și vede frumusețea satului moldovenesc cu alți ochi spre deosebire de majoritatea semenilor ei. E vorba de Natalia Bzovîi din cartierul Dănuțeni al municipiului Ungheni.

Tînara are o inițiativă, am putea spune, de milioane, pentru că necesită răbdare, efort, resurse financiare, responsabilitate și mult entuziasm.

Ceea ce a început Natalia Bzovîi să realizeze nu oricine ar face, uneori chiar nici cei care sînt plătiți de către stat pentru așa ceva. Tînăra a decis să restaureze o casă tradițională moldovenească cu toate acele lucruri vechi, care erau utilizate în gospodărie și care au o încărcătură emoțională deosebită pentru ea. De fapt, acesta a fost și motivul principal care a stat la baza hotărîrii ei – sfințenia acestora. „Am decis să adun toate aceste obiecte ca să învăț de la ele pietatea oamenilor de cîndva, modestia lor, simplitatea și bunul-gust...", îmi mărturisește ea. Casa este a străbunicilor ei. Natalia sau Nati, așa cum îi zic prietenii și familia, avea să-mi spună în continuare că și atunci cînd casa era într-o stare deplorabilă ea transmitea o bunătate pe care o puteai auzi.

Puține obiecte casnice a găsit Nati aici, de aceea merge prin satele raionului. Bate, la propriu, la fiecare poartă și întreabă de oricine dacă poate să-i doneze cîte ceva pentru „Casa Mare" de la Dănuțeni, așa a numit-o ea. „Binecuvîntată sînt cînd îmi dă cineva vreun țolișor, un ulcior sau orice altceva pentru a-mi îmbogăți tezaurul", entuziasmată pînă la lacrimi îmi povestește tînăra. Oamenii îi oferă cu drag și chiar o laudă pentru inițiativă. Dintre obiectele care le are îi plac în mod deosebit ulcioarele fără picturi. „Ele au amprenta celui care le-a confecționat, parcă ar purta o parte din sufletul lui, ar arăta cîtă muncă a depus acel om", își motivează Natalia preferința.

Dînsa aranjează acele 3 odăițe mici prin suprafață, dar atît de încăpătoare din punct de vedere sentimental, conform tuturor destinațiilor lor: tinda, odaia de zi, care era și bucătărie, dormitor, cea de-a treia fiind „casa mare", unde pînă și o ladă de zestre veți găsi. Mai are încă de lucru, însă după ce va termina va deschide larg porțile și ușile, cum îi stă bine unui moldovean, pentru a primi oaspeți – vizitatori.

Natalia Bzovîi a absolvit Școala de Arte Plastice din Ungheni, a mers la studii după clasa a IX-a la Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru". Aici urmează doar clasele a X-a și a XI-a, dar din diferite motive ea a revenit la Ungheni pentru a-și termina studiile liceale. Despre artă îmi spune că e supremă pentru ea, iar despre satul moldovenesc că e cel mai frumos loc de pe pămînt și nu-și poate explica de ce mulți pleacă de acolo.

Sursa: unghiul.com

Cuvinte cheie:

Ungheni , casa

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1920
Populația:
77 locuitori

Pînzărenii Noi este un sat din cadrul comunei Pînzăreni, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Fălești și la 133 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 77 de oameni. Satul Pînzărenii Noi a fost înființat în anul 1920.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.