Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
30 martie 2015, 12:09 Muzica clasica views 9495
Un muzeu din Bălţi a inaugurat expoziţia “Interferenţe etnografice”
30 martie 2015, 12:09 Muzica clasica views 9495

Un muzeu din Bălţi a inaugurat expoziţia “Interferenţe etnografice”

Muzeul de istorie şi etnografie din Bălţi găzduieşte în perioada 23 martie – 15 aprilie o expoziţie cu genericul "Interferenţe etnografice". Aceasta este organizată în cadrul proiectului transfrontalier România-Ucraina-R. Moldova "Să ne păstrăm trecutul pentru a ne crea viitorul", relatează MOLDPRES.

Muzeul din Bălţi participă la proiect în parteneriat cu Muzeul Bucovinei din Suceava (România) şi Muzeul regional de arhitectură populară şi trai din Cernăuţi (Ucraina). "Colecţiile acestor trei muzee sînt diferite, dar totodată au multe detalii comune, de care vizitatorii se pot convinge studiind exponatele prezentate", a menţionat directorul instituţiei bălţene, Ludmila Dobrojanu.

La rîndul său, Constantin-Emil Ursu, directorul muzeului de la Suceava, care a iniţiat proiectul, a specificat că scopul principal al programului constă în schimbul de experienţă şi tehnologii. "Una din componentele proiectului este "People to people" (De la om la om), care pune în valoare păstrarea patrimoniului cultural al celor trei ţări", a subliniat Ursu, citat de portalul esp.md.

Expoziţia de la Bălţi prezintă mai multe obiecte caracteristice regiunii – mobilă, artizanat, costume naţionale ş.a. Un vernisaj similar a avut loc în februarie la Suceava, iar în aprilie se va deschide la Cernăuţi.

Expoziţiile, organizate de cele trei muzee partenere, sînt realizate în cadrul proiectului transfrontalier "Să ne păstram trecutul pentru a ne crea viitorul". Acesta este finanţat prin Programul Operaţional Comun România–Ucraina–R. Moldova de către Uniunea Europeană şi cofinanţat de către statele participante în program, avînd un buget de circa 209 mii de euro.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

Balti , muzeu , expoziție , proiect

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
728 locuitori

Pivniceni este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Pivniceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Dondușeni și la 234 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 728 de oameni. Satul Pivniceni a fost menționat documentar în anul 1859.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.