Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
20 august 2014, 12:13 views 13775
În parcurile „La Izvor” și „Valea Morilor” vor fi restaurate podul și rotonda
20 august 2014, 12:13 views 13775

În parcurile „La Izvor” și „Valea Morilor” vor fi restaurate podul și rotonda

Primăria nu vrea să lase investitorii în parcurile din Chişinău, mai ales în cel din „Valea Morilor", pe motiv că le-ar putea transforma în zone de comerţ. Asta chiar dacă nu are bani să restaureze toate obiectivele şi să dezvolte infrastructura din banii de la buget. Autorităţile locale refuză să autorizeze proiectele de amenajare propuse de agenţii economici, aşa că în paşi de melc, repară puţinele elemente decorative. Direcţia Construcţii Capitale a început reparaţia podului din parcul „La Izvor", iar în septembrie va demara restaurarea rotondei din parcul „Valea Morilor".

Toate proiectele de reanimare a parcurilor din Chişinău ale agenţilor economici de pînă acum au fost respinse, respectiv şi hotelul cu restaurant pe apă, traseul de bobslei, teatrul contemporan, aleea în stil japonez care se vroiau în parcul Valea Morilor.

Dorin Chirtoacă, primar de Chişinău: «Nu am fost personal încîntat şi pot afirma cu siguranţă că un asemenea proiect nu va fi susţinut de Primăria Chişinău, mai ales că lacul a fost deja reconstruit, atunci se punea problema ca agentul economic să facă lacul, să reconstruiască lacul».

Şi omul de afaceri Victor Şelin, care are drept de folosinţă pentru 4 hectare de pămînt din parcul Valea Morilor a venit cu un proiect de amenajare care a fost respins.

În septembrie, va demara reconstrucţia cascadei cu scări din granit. Vestea proastă este că încă nu s-au identificat mijloacele necesare pentru acoperirea cheltuielilor.

Roman Sofroni, şeful Direcţiei construcţii capitale: «Pentru anul acesta, s-a alocat 1 milion de lei pentru lucrări de proiectare şi 4 milioane de lei pentru construcţie. Noi pentru această scară, împreună cu rotonda, havurzurile, staţiile de pompare avem în jur de 12 milioane lei. Lucrările durează, nu se efectuează în 2-3 luni de zile. Acum suntem în septembrie, va fi un contract care va începe anul acesta şi se va termina anul viitor. La ora actuală, vorbim doar de banii care s-au alocat de Consiliul Municipal Chişniău, nu putem vorbi despre investitori. Sunt cîteva staţii de pompare, care va pompa apa de pe cascadă şi havuz, este un circuit închis al apei, vom avea consum de apă minim».

La toamnă sau primăvară, vor începe lucrările de instalare a sistemului de canalizare pluvială în zona plajei. Pînă atunci, se repară podul din parcul La Izvor.
Reparaţia podului va costa peste 3 milioane de lei. Alte lucrări de amenajare a lacurilor şi a parcurilor din Chişinău nu se prevăd.

Sursa: tv7.md

Cuvinte cheie:

parc , Chisinau , restaurare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
24 locuitori

Șevcenco este un sat din cadrul comunei Mocra din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîbnița și la 112 km de Chișinău. Populaţia satului Șevcenco alcătuia 24 de oameni în anul 2004. Satul Șevcenco a fost înființat în secolul XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.